Pensioenregister uitgebreid

18/07/2012

Met ingang van heden kan men op www.mijnpensioenoverzicht.nl zien welke invloed echtscheiding heeft op het op te bouwen pensioen. Tot nu toe werden op mijnpensioenoverzicht.nl en in het zogenoemde UPO (uniform pensioenoverzicht) de gevolgen van een echtscheiding niet in kaart gebracht. Vaak moet bij echtscheiding verevening van pensioenrechten plaats vinden, waardoor een deel van de pensioenrechten aan de partner moeten worden overgedragen. Deze overdracht kwam tot nu toe niet tot uitdrukking in het toekomstig te verwachten pensioen. Pensioenuitvoerders hebben tot 1 december 2012 de tijd om hiervoor de benodigde gegevens aan te leveren.


Overigens blijkt uit een rapport van de AFM dat jongeren (25 tot 40 jaar) vaak een te rooskleurig beeld krijgen van toekomstig pensioeninkomen, namelijk meer dan 70% van het huidige inkomen. Dit heeft te maken met de manier van berekenen maar ook met het feit dat jongeren nog weinig te maken hebben gehad met verschillende pensioenrisico’s of gebeurtenissen die een negatieve impact op de verwachte pensioeninkomens hebben. Naarmate men ouder wordt, is de indicatie van het pensioeninkomen op mijnpensioenoverzicht.nl nauwkeuriger.


Ook blijkt uit het rapport dat er bepaalde pensioenrisico’s zijn verbonden aan een regeling zoals het achterblijven van opgebouwde pensioenaanspraken ten opzichte van de collectieve loonstijging en/of ten opzichte van de prijzen en de impact van hoge franchises en lage opbouwpercentages. Daarnaast zijn er nog individuele pensioenrisico’s zoals de verschillende mate van individuele loonontwikkeling, de gevolgen van echtscheiding en onvolledige AOW-opbouw.

 

Bron: Belastingzaken.sdu