Tweede Kamer verruimt ketenaansprakelijkheid niet

04/04/2014

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is tegen verdere verruiming van ketenaansprakelijkheid. Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP had voorgesteld om de aansprakelijkheid van bedrijven voor het niet naleven van cao-afspraken door ketenpartners op te rekken. Hij wil bedrijven die zaken doen met partners die bijvoorbeeld ook de pensioenregels niet naleven, wettelijk medeaansprakelijk  maken. De Tweede Kamer stemde dinsdag tegen het plan van Ulenbelt.

 

Niet aansprakelijk

EVO is blij dat de motie is verworpen. De organisatie meent dat verladers niet aansprakelijk worden gesteld voor cao-misstanden bij opdrachtnemers waarvan ze geen weet van of invloed op hebben.

 

Handhaving

TLN is voor ketenaansprakelijkheid. "Wij steunen het doel van ketenaansprakelijkheid, maar zien ook dat het in de praktijk tot veel problemen kan leiden. Wij wachten op de concrete invulling; bijvoorbeeld hoe de handhaving is geregeld", aldus perswoordvoerder Floris Liebrand.

 

Wetsvoorstel

Liebrand doelt op het naderende wetsvoorstel van Minister Asscher van Sociale Zaken. Minister Asscher bereidt een wet voor waarin zogenoemde ketenaansprakelijkheid wordt geregeld. Zo wil de minister het mislopen van sociale premies en het uitbuiten van chauffeurs tegengaan.

 

Bron: Logistiek.nl