Kamer stemt in met invoering T-rijbewijs

22/04/2014

De Tweede Kamer heeft dinsdag 15 april ingestemd met het wetsvoorstel voor invoering van het T-rijbewijs. Vanaf 1 januari 2015 zullen alle bestuurders van landbouwtrekkers, maar ook alle zelfrijdende werktuigen een rijbewijs moeten hebben. De minimumleeftijd voor het T-rijbewijs blijft 16 jaar.
 

Met de invoering van het T-rijbewijs zal het niet meer mogelijk zijn om zonder rijbewijs met ongekentekende voertuigen over de openbare weg te rijden. Voor de bestaande bestuurders is er een overgangsregeling. Iedereen die vóór 1 januari 2015 een B-rijbewijs heeft behaald, mag hiermee vervolgens voertuigen van categorie T rijden. Ook een trekkercertificaat geeft dat recht. Wel dient het trekkercertificaat binnen één jaar (dus vóór 2016) te worden omgewisseld voor een T-rijbewijs. Bij de reguliere verlenging van het B-rijbewijs wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

 

Bijschrijven van het T-rijbewijs kan niet eerder dan vanaf 2015, dan treedt de wet- en regelgeving voor het T-rijbewijs formeel in werking. Met alleen een B-rijbewijs (die is behaald voor 1 januari 2015) mag dus nog tot 2025 op trekkers en werktuigen worden gereden. Het C-rijbewijs geeft ook recht deze voertuigen te mogen besturen. Sterker nog, bij een C-rijbewijs dat na 1 januari 2015 wordt behaald, wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Voor huidige bestuurders van landbouw- of grondverzetmachines die geen enkele rijbewijs hebben, is het raadzaam om vóór 2015 alsnog een trekkercertificaat of een B-rijbewijs te halen. AOC’s zijn er inmiddels mee bekend dat zij nu veel oudere kandidaten voor het trekkercertificaat krijgen. Anders moet in 2015 het T-rijbewijs gehaald worden. Dan bestaat wel het risico dat er een bepaalde periode is zonder het T-rijbewijs en er dan niet met ongekentekende voertuigen gereden mag worden.

 

Er is nog wel een uitzondering voor het T-rijbewijs voor kleine werktuigen. Zo zijn bestuurders van LBT’s en MMBS’en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen uitgezonderd van het T-rijbewijs. Daarnaast mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

 

Bron: Cumela

 

Houd De Machinist en de HZC website in de gaten voor alle informatie over het T-rijbewijs!