1 november: Dag van het Zwarte Koor

02/07/2014

Het Ir. D.F. Woudagemaal en Vakvereniging Het Zwart Corps organiseren op zaterdag 1 november 2014 de dag van het Zwarte Koor.

 

Het Zwarte Koor

Het Zwarte Corps is vandaag de dag ook de naam van een bond voor machinisten en monteurs in de grond- wegen- en waterbouw. Deze beroepsgroep kreeg ooit deze bijnaam omdat zij met kolengestookte stoommachines werkten. Kolengestookt, zoals ook vroeger de ketels van het Woudagemaal. En van kolen word je zwart. Aan het eind van de dag, wanneer men huiswaarts keerde, dan liep daar "het zwarte koor".

 

Speciaal ledenaanbod

Op deze dag kunnen HZC leden en familie tegen gereduceerde tarieven kennis maken met de wereld van stoom en de techniek daarbij. Oude technieken en begrippen die in ‘ons’ beroep ook veel voorkwamen en heden ten dagen nog toegepast worden; denk daarbij bijvoorbeeld aan het opwekken van stroom. Tijdens deze Dag van het Zwarte Koor zullen wij uiteraard met onze HZC- promotiestand aanwezig zijn. Daarnaast zal er ook een stand aanwezig zijn van “Bouwmachines van toen’, de naam van de website van één van de redacteuren van de rubriek ‘Oude Machines’ in De Machinist. U wordt door middel van foto- en beeldmateriaal meegenomen in de geschiedenis van ons vak en de machines daarbij.

 

Wij zullen u de komende tijd nog nader informeren over deze dag. Wij roepen diegenen, die nu al belangstelling hebben om te komen, op om ‘oude’ foto’s van machines of werken, uit de tijd dat er in Noord- en Midden-Nederland volop gewerkt werd aan drooglegging van polders en beheersing van het water door de aanleg van kanalen en dijken, uit albums of schoenendoos te halen en deze mee te nemen naar deze dag. ‘Bouwmachines van Toen’ is altijd op zoek naar beeld- materiaal en wil dit graag bewaren voor het nageslacht!!

 

Over het Ir. D.F. Woudagemaal

Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld biedt een magistrale beleving van stoom, architectuur en water. In het gemaal en het bijbehorende interactieve bezoekerscentrum maken jong en oud op verhelderende wijze kennis met (stoom)techniek en waterbeheer. In de koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal geniet u van een weids uitzicht over het IJsselmeer en de Baai van Lemmer. Zie ook de website www.woudagemaal.nl

 

Graag tot ziens in Lemmer!!