Invoering Trekker (T) rijbewijs half jaar uitgesteld

03/07/2014

De invoering van het T-rijbewijs is met een half jaar uitgesteld naar 1 juli 2015. Reden is uitstel van behandeling van het wetsvoorstel T-rijbewijs dat pas na het zomerreces zal plaatsvinden. Hierdoor kan de oorspronkelijke datum van 1 januari 2015 niet meer gehaald worden.
 

Aanleiding is dat de Eerste Kamer een nader overleg tussen het ministerie van Economische Zaken, ministerie van Infrastructuur en Milieu en de AOC-raad wil afwachten. Zolang dit overleg niet is afgerond, zal de Eerste Kamer het wetsvoorstel T-rijbewijs niet behandelen.

In principe schuiven hierdoor ook alle overgangstermijnen een half jaar op. Bestuurder met alleen een trekkercertificaat, moeten het certificaat nu voor 1 juli 2016 omwisselen voor een T-rijbewijs. Bestuurders met een autorijbewijs (B-rijbewijs) krijgen bij verlenging na vanaf 1 juli 2015 gedurende 10 jaar het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

 

Geen B-rijbewijs of certificaat
Het uitstel betekent verder dat alle tractorbestuurders, die vóór 1 juli 1999 zijn geboren en geen B-rijbewijs of trekkercertificaat hebben, nu een half jaar langer de tijd hebben om alsnog het trekkercertificaat te halen. Voor deze groep bestuurder is het trekkercertificaat  te bevelen, omdat de eisen aan het T-rijbewijs een stuk zwaarder zijn dan aan het trekkercertificaat. Vanaf 1 juli 2015 mogen immers geen landbouwtrekkers of motorrijtuigen met beperkte snelheid zonder een T-rijbewijs meer worden bestuurd.

 

Teruggekeurde auto’s
Het T-rijbewijs wordt straks ook verplicht voor bestuurders van personenauto’s die zijn teruggekeurd naar landbouwtrekker (categorie T) of motorrijtuig met beperkte snelheid (categorie Z1, Z2 of Z3). De medische geschiktheidseisen voor het T-rijbewijs zijn dezelfde als voor het B-rijbewijs. Bij omwisseling van het trekkercertificaat voor het T-rijbewijs moet de aanvrager een zogenaamde Eigen Verklaring overleggen. Met de Eigen Verklaring geeft de bestuurder dat hij of zij lichamelijk en geestelijk geschikt is voor het besturen van een motorvoertuig.

 

Jeugdige autobestuurders onder de 18 jaar en die het begeleid rijden traject (2-to-drive) voor het B-rijbewijs doen, hebben nu ook een half jaar extra de tijd gekregen. Voorwaarde is dat het B-rijbewijs voor invoeringsdatum van het T-rijbewijs is gehaald, dat nu dus 1 juli 2015 is geworden. Zelfstandig met de tractor rijden mag pas als de bestuurder 18 jaar is geworden.

 

Bron: Cumela