De machinist van de toekomst is groen

28/07/2014

Volgens teamleider Johan van Apeldoorn van opleidingscentrum IPC Groene Ruimte is er een sterke behoefte aan een nieuw type machinist met meer kennis over en begrip en verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving. Met name waterschappen en terreinbeheerders vragen daar om. 

 

De machinist van de toekomst is veelzijdig, heeft gevoel met zijn omgeving en weet hoe te handelen als hij de schop zet in een sloot of een talud. Anders gesteld: de machinist kijkt verder dan de bouwtekening waar alles tot op de centimeter nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Zo luidt de mening van Johan van Apeldoorn, teamleider bij trainingscentrum IPC Groene Ruimte in Arnhem. Waarom Johan dit zo ziet? Het zijn de signalen uit de praktijk die hem op deze visie brachten.

 

Gigantische sporen
Johan: ‘Het meest typerend is het voorbeeld van de machinist die een klus aan een duiker of sloot wil uitvoeren en daarvoor door drassig land moet en daar gigantische sporen in de wei achterlaat. Die boer heeft daar nog jaren last van. Terwijl, als daar een machinist rijdt die zich bewust is van de schade, dan zal hij eerder stoppen. Of wat denk je van de machinist die zijn maaikorf in de sloot zet, en de vissen omhoog ziet springen? Deze machinist zal moeten beseffen dat hij zijn werk aanpast om onnodige vissterfte te voorkomen. Mijn punt is dit: de machinist die begrip en besef bezit, weet wanneer te stoppen of door te gaan. De traditionele machinist gaat door en kijkt alleen naar zijn opdracht die op tekening staat. Opdrachtgevers, terreineigenaren en -beheerders zoals gemeentes, waterschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen dat niet. Ze willen graag mensen op het terrein die het snappen.’

 

Bron: BouwMachines