WerkWeek: omgekeerde leerroute volgen om aan werk te komen

16/09/2014

Bert (20 jaar) uit Lierop volgt “omgekeerde leerroute” om aan werk te komen

In Nederland zijn momenteel 122.000* jongeren op zoek naar werk. Van 18 tot en met 25 september organiseren alle 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland samen met ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk een WerkWeek. Gedurende deze week staan in het hele land alle activiteiten centraal, die de positie van jongeren op de arbeidsmarkt versterken. Eén van de jongeren die door een regionaal initiatief aan het werk is gegaan is Bert (20) uit Lierop.

 

Metselkampioen Bert (20) uit Lierop volgt “omgekeerde leerroute”

Veel werkloze jongeren zitten nog op school. Bert (20 jaar) uit Lierop mag zich sinds maart Nederlands Kampioen metselen noemen en was één van hen. "De leraren bij mijn BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleiding metselen hadden mij opgegeven voor het Nederlands Kampioenschap Metselen. Tijdens de wedstrijd moest ik aan de hand van een bouwtekening een zo nauwkeurig mogelijk bouwwerk metselen. Ik werd kampioen". Via het project 'De omgekeerde leerroute' gaat Bert nu de BOL (Beroepsopleidende Leerweg) opleiding niveau 3 timmeren volgen. De omgekeerde leerroute creëert BOL-leerwerkplaatsen, waardoor jongeren hun opleiding in de bouw of techniek kunnen voltooien en niet vroegtijdig de studie verlaten door een tekort aan BBL-opleidingsplaatsen. Ondertussen blijft Bert trainen met metselen: "In oktober strijd ik in Frankrijk om de titel Europees kampioen metselen".

 

De WerkWeek en de regio Helmond - De Peel

Tijdens de WerkWeek bezoekt Mirjam Sterk samen met minister Lodewijk Asscher (SZW) en minister Jet Bussemaker (OCW), lokale bestuurders, en anderen die het verschil kunnen maken voor jongeren, verschillende initiatieven die jeugdwerkloosheid aanpakken.

Op maandag 22 september presenteren studenten van het project 'Samen werkend leren in de bouw' zich aan regionale wethouders, nadat zij een training sollicitatie- en presentatietechnieken hebben gevolgd. Met het project krijgen jongeren voor wie er geen BBL-leerbaan te vinden is, en als gevolg hiervan de meer theoretische BOL-opleiding volgen, zoveel mogelijk praktijkelementen aangeboden.

 

Gemeenten, bedrijven, UWV, scholen, uitzendbureaus, sportclubs, lokale en regionale initiatiefnemers, alsook de jongeren zelf werken hard om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Juist in september, als de zomervakantie voorbij is, gaan bedrijven op zoek naar nieuw personeel. Veel jongeren starten hun zoektocht naar werk, maar kunnen zich ook nog inschrijven voor een opleiding. Daarom is dit de uitgelezen tijd om de aanpak jeugdwerkloosheid een extra impuls te geven.

 

* LET OP: 18 september, bij de start van de WerkWeek, worden de nieuwe jeugdwerkloosheidcijfers bekend gemaakt..