Uitnodiging Dag van het Zwarte Koor

17/10/2014

Op 1 november a.s. wordt in Lemmer voor de tweede keer de Dag van het Zwarte Koor gehouden. Het evenement vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van november in en rond het Ir. D.F. Woudagemaal en het bezoekerscentrum. De term “Het Zwarte Koor” is de bijnaam van de machinisten en monteurs van het (toen nog kolengestookte) Woudagemaal. Een dag met een muzikaal tintje, waarop bezoekers het Woudagemaal van weleer kunnen beleven.

 

Divers programma tussen 11:00 en 16:00

Bezoekers kunnen op 1 november genieten van een divers programma met optredens van o.a. het blues duo Tu Enu, het Lemster Shantykoor, Cantate Cum Gaudio en verhalenverteller Mindert Wijnstra. Op het terrein vindt een demonstratie ambachtelijk poonroken plaats, waar bezoekers zelf een vorkje mee kunnen prikken. Bezoekers kunnen een vaartochtje maken met de authentieke vissersaak LE50 en vanuit het bezoekerscentrum worden gedurende de dag rondleidingen georganiseerd door het monumentale stoomgemaal. HZC-leden zijn vanaf 10.00 uur welkom.

 

Bijzondere samenwerking

Vakvereniging Het Zwarte Corps is dit jaar ook van de part- en organiseert een expositie over de geschiedenis van de Grond-, Water- en Wegenbouw (GWW). In het bezoekerscentrum wordt met behulp van historische foto’s een beeld geschetst van projecten en werkzaamheden van weleer. De naam ‘Het Zwarte Corps’ is, net als bij het Woudagemaal, afgeleid van de bijnaam ‘het Zwarte Koor’ en stamt uit de tijd van de kolengestookte stoommachines. Kolengestookt, zoals ook vroeger de ketels van het Woudagemaal. De machinisten werden in de loop van de dag zwart van het werken te midden van roet en kolen. Aan het eind van de dag, wanneer men huiswaarts keerde, dan liep daar “het zwarte koor”, een begrip in machinistenland.

 

UNESCO Werelderfgoed

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Het gemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân en is werkend onderdeel van de Friese waterhuishouding. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Wie het Woudagemaal komt bezoeken begint zijn avontuur in het naastgelegen bezoekerscentrum. Aan de hand van diverse interactieve elementen in de expositieruimte krijgen jong en oud inzicht in waterbeheer, stoom, kracht en beweging. Zo wordt op een makkelijke manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waar het nog altijd voor dient. In de 3D cinema beleef je het gemaal in werking, ook als het niet draait! Jonge bezoekers kunnen hoofdmachinist Jelle helpen in een spannende speurtocht. Hiermee verdienen ze een echt diploma als hulpmachinist van het Woudagemaal!

 

Speciale HZC-prijs

Speciaal voor de leden van Het Zwarte Corps gaat het bezoekerscentrum een uur eerder open. HZC-leden kunnen om 10.00 uur naar binnen, het programma start vanaf 11.00 uur. Voor leden van Het Zwarte Corps gelden speciale prijzen:

 

Volwassenen

Entree € 6,--

Arrangement € 8,--

(inclusief koekje met iets lekkers)

 

Kinderen t/m 16 jaar

Entree € 3,50

Arrangement € 5,--

(inclusief ranja met iets lekkers, speurtocht en diploma)

Let op: Toegangskaarten zijn tegen CONTANTE BETALING te koop bij de HZC-balie bij de ingang van het bezoekerscentrum.

 

Meer weten?

Neem contact op met HZC via (030) 6006070 of info@hzc.nl of raadpleeg de website www.woudagemaal.nl

 

Adres:

Ir. D.F. Woudagemaal en bezoekerscentrum

 

Bezoekadres:

Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer