HZC pleit voor meer veiligheid op de weg

23/10/2014

Nachtwerken beperken, volledige wegafsluitingen en goede omleidingen

 

Vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC) is geschokt door het noodlottig ongeval vannacht op de A12, waarbij een wegwerker is omgekomen. Allereerst wil HZC haar medeleven tonen naar de nabestaanden. Maar het ongeval toont eens te meer aan dat de veiligheid bij wegwerkzaamheden onvoldoende gewaarborgd is.

 

Als vakvereniging voor machinegebonden personeel maakt HZC zich sterk voor de arbeidsomstandigheden van de wegwerkers. Steeds opnieuw blijken de genomen veiligheidsmaatregelen onvoldoende. Bij het afsluiten van één rijbaan (of bij werkzaamheden in de railinfra aan één spoor) blijft het verkeer op de andere rijbaan gevaar opleveren. Voorlichtingsacties hebben nauwelijks effect gehad. Bij het werken in de nacht komen daar verminderd zicht en mogelijk ook verminderde alertheid van bestuurders bij.

 

HZC-voorzitter René van der Steen: “Daarom pleiten wij ervoor om het werken in de nacht tot het uiterste te beperken. Met volledige wegafsluitingen en goede omleidingsroutes kan de veiligheid het beste gewaarborgd worden. HZC is er zich van bewust dat daar de infrastructuur nog lang niet overal voor op orde is. Maar dat betekent dat dáár werk van gemaakt moet worden. Zoals in bebouwde kommen en in het buitenland vaak met omleidingsroutes gewerkt wordt, moet dat ook op het Nederlandse rijkswegennet mogelijk zijn. De veiligheid van de wegwerkers is immers – in elk geval voor HZC – prioriteit nummer één!”

 

Op deze pagina treft u links aan waar HZC in verband met dit persbericht in vermeld is.