Werkgevers verlaten Fundeon en Arbouw

19/12/2014

HZC is verbaasd en betreurt het besluit van de werkgevers om Fundeon en Arbouw te verlaten

 

Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie zeggen de samenwerking met Arbouw en Fundeon op. De werkgevers betalen volgens de brancheorganisaties te veel geld voor deze uitvoeringsorganisaties van collectieve voorzieningen.

 

De brancheorganisaties zeggen niet langer verantwoordelijkheid te kunnen nemen “voor de koers van de vakbonden als het gaat om Arbouw en Fundeon”. “De rekening kan niet langer op het bord van de werkgevers worden gelegd. De beslissing om op te zeggen past bij het nemen van verantwoordelijkheid”, meldt Bouwend Nederland. “Nederland verandert, de bouw moet daarom mee veranderen.” De werkgevers willen “in bredere zin” af van bureaucratie die de bouw-cao “onbetaalbaar, inflexibel en te weinig concurrerend maakt”. De werkgevers zeggen voorstander te zijn van een individueel keuzebudget voor iedere werknemer. “Concreet houdt dit in: minder collectiviteit en meer keuzevrijheid voor iedere werknemer voor bijvoorbeeld het volgen van een opleiding naar eigen keuze.” De opzegging betekent dat de positie van Bouwend Nederland als ondersteunende, paritaire partij van Arbouw en Fundeon eindigt met ingang van 1 juli 2016.

 

Fundeon wil zich niet mengen in de strijd tussen werkgevers en vakbonden. “Ons staat niets anders te doen dan rustig afwachten hoe dit afloopt”, verklaart woordvoerder Michiel Mons namens de organisatie. De werkgevers roeren al langer de trom in deze kwestie, weet hij. Daarom komt de boodschap niet helemaal onverwacht. “Maar het is voor ons voor natuurlijk geen plezierig bericht, zeker niet zo vlak voor de feestdagen.” Voor de medewerkers, weet hij, is het in elk geval een behoorlijke schok. Het bedrijfstakfonds is ook voor Fundeon de belangrijkste financier. “Het verdere verloop van de cao-onderhandeling zal duidelijk maken wat bonden en werkgevers van ons willen.” Mogelijk worden activiteiten waarmee Fundeon eigen inkomsten genereert in de toekomst verder ontwikkeld, overweegt hij.

 

Arbouw-directeur Jan Warning vindt het besluit van Bouwend Nederland “spijtig en jammer”. “Wij vinden dat we goed werk leveren. Het is jammer dat dat niet door iedereen gezien wordt.” Het besluit is volgens hem echter nog te vers om in te schatten wat het zal betekenen voor zijn organisatie.

 

Bron: Cobouw