Speciale kaart voor het graafteam helpt schade voorkomen

19/01/2015

Handig: Instructiekaart zorgvuldig graven!

 

Niemand veroorzaakt graag schade bij het graven. Toch gebeurt het regelmatig dat een kabel of leiding kapot getrokken wordt. Machinisten en grondwerkers kunnen veel schade voorkomen door zorgvuldig te graven. Daarom is speciaal voor hen een overzichtelijke Instructiekaart Zorgvuldig graven gemaakt, die hoort bij de CROW-publicatie 250 ‘Graafschade voorkomen aan kabels en leidingen’. De kaart bevat handige tips en helpt bij beslissingen: ‘wanneer kan ik doorgaan, wanneer moet ik stoppen?’
 

Gevaarlijk
Schades aan kabels en leidingen kosten veel geld en geven overlast. Maar zij leveren ook gevaar op voor machinisten, grondwerkers, omgeving en milieu . Natuurlijk heb je goede tekeningen en goede informatie nodig als je gaat graven: zonder tekeningen niet graven. Maar het zijn de mensen aan de sleuf die bepalen hóe gegraven moet worden. Het gaat om hun veiligheid. Daarom moeten kabels en leidingen worden opgezocht door middel van proefsleuven en voorsteken. De Instructiekaart zegt niet voor niets dat als niet wordt gezocht je als machinist moet stoppen met graven. Dat doe je ook als de situatie afwijkt van wat je verwacht of als je kabel niet kunt vinden. Vertrouw je de situatie niet? De kaart zegt: stoppen!

 

Communicatie
Een goed scorend bedrijf en een goed scorend team neemt de tijd om zorgvuldig te graven. Ze bespreken met elkaar hoe je schade kunt voorkomen. Iemand die zijn werk zorgvuldig en serieus wil uitoefenen, moet hiervoor altijd de tijd en de middelen krijgen en eisen, ook al staat het project onder druk. Als machinist neem je je verantwoordelijkheid en toon je initiatief. Je overlegt als je de situatie niet vertrouwt. Je bent nooit verplicht om door te gaan in een onzekere situatie. Je baas dekt je daarin en praat zo nodig met de opdrachtgever.

 

Instructiekaart
Op de Instructiekaart staan duidelijke afbeeldingen, onder andere  over hoe je een goede proefsleuf graaft. De praktijktips zijn opgetekend uit gesprekken met machinisten en grondwerkers. Bij zorgvuldig graven gaat het niet alleen om de theorie. Graven is een vak; je moet je machine beheersen, tekeningen kunnen lezen, grond kunnen ‘lezen’ en omstandigheden juist kunnen inschatten.


Download de Instructiekaart en leg hem op de werkplek. De kaart is  rechts op deze pagina te downloaden (onder Documenten) of op de website van het Kabel- en leiding overleg (KLO)