Afkoop pensioen niet langer gekort

16/03/2015

De afkoopsom van een klein pensioentje wordt niet langer verrekend met de AOW-toeslag of de Anw-uitkering. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Ouderen bij wie de afkoopsom in het verleden in mindering is gebracht, kunnen alsnog het geld ontvangen op voorwaarde dat de bezwaarprocedure nog loopt.

Afkoop van een pensioen betekent dat een klein pensioen in één keer wordt uitbetaald. Klein is in dit verband minder dan €462,88 per jaar. Het gaat dus om mensen die in het verleden enkele jaren deelnemer zijn geweest in een bepaald pensioenfonds. Pensioenfondsen hebben het recht om zonder toestemming van de gewezen deelnemer het opgebouwde pensioen in één keer uit te betalen. Vaak gebeurt dit in de maand dat de betrokkene 65 jaar oud wordt.

 

Verrekenen

Door de verhoging van de pensioenleeftijd kan dat problemen geven. Het meest voorkomende knelpunt is bij een echtpaar waarvan de ene partner AOW ontvangt en de andere partner weinig tot geen eigen inkomsten heeft. De partner met AOW ontvangt voor de jongere partner een toeslag die met eventuele inkomsten wordt verrekend. Een afkoopsom van een klein pensioen moet worden verrekend. In praktijk betekent het dat die maand de AOW-toeslag niet wordt uitbetaald. Dat is maximaal €741 bruto. Bij ontvangers van een Anw-uitkering kan de schade oplopen tot €1138 bruto. Mogelijk moet er ook AOW-premie worden betaald, zodat er nog minder van het pensioen overblijft.

 

Nieuwe regels

In een aantal procedures heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat het verrekenen van de afkoopsom weliswaar correct is, maar dat het tot een onredelijk resultaat leidt. Het pensioen is  namelijk bedoeld voor de periode na de pensioenleeftijd. Het is niet redelijk dit volledig te verrekenen met de maand van afkoop. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nu besloten de regels te veranderen, zodat afkoop niet langer wordt meegeteld als inkomen.

 

Nabetaling

Ouderen bij wie de afkoopsom is verrekend met AOW-toeslag of Anw-uitkering krijgen van de Sociale Verzekeringsbank een nabetaling op voorwaarde dat zij tegen die verrekening in bezwaar of beroep zijn gegaan èn dat die bezwaar- of beroepszaak nog loopt. Ouderen die niet in bezwaar zijn gegaan, krijgen geen nabetaling. Dat geldt ook voor ouderen die na het afwijzen van het bezwaar niet in beroep zijn gegaan.

 

Bron: PlusOnline