Overleg over cao grootmetaal gestrand

29/04/2015

De vakbonden hebben het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao in de grootmetaal afgewezen. Dat heeft onderhandelaar Jos Brocken van vakbond FNV laten weten. De bond verwacht dat er nu acties komen. 

 

“Werkgevers weigeren tegemoet te komen aan de wens van werknemers om meer zeggenschap te krijgen over hun werktijden en hun ontwikkeling", zegt Brocken. "Werknemers willen ook maatregelen om gezond hun pensioen te kunnen halen."

Ook weigeren de werkgevers volgens de FNV gevolg te geven aan de afspraken in het Sociaal Akkoord. Brocken: "De werkgevers bieden bovendien een loonsverhoging die minder dan de helft is van onze looneis van 3 procent per jaar, terwijl er in de meeste bedrijven veel geld wordt verdiend en de perspectieven alleen nog maar beter worden. Het eindbod van de werkgevers is volstrekt onaanvaardbaar.”

 

Werkgevers teleurgesteld

Werkgeversorganisatie FME zegt teleurgesteld te zijn over de opstelling van de bonden. “Onze visie – hoe kunnen wij de cao zo aanpassen dat bedrijven en hun werknemers klaar zijn voor de toekomst – en die van de bonden lopen ver uiteen", zegt onderhandelaar Peter Bongaerts. 

"De bonden hebben onze voorstellen voor loondifferentiatie, wendbaarheid en ontziemaatregelen allemaal afgewezen. En zijn op hun beurt met een lange lijst aan voorstellen gekomen die de loonkosten van de bedrijven verhogen en de wendbaarheid beperken."

 

Acties

Wat die acties gaan inhouden, is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt dat later vandaag duidelijk. Dan overlegt de FNV met de achterban. In 2013 werd er ook al actie gevoerd, maar toen kwamen de bonden en de werkgevers uiteindelijk tot een akkoord.

In de grootmetaalsector werken zo'n 150.000 mensen. Ze zijn bijvoorbeeld werkzaam in de auto-industrie, scheepsbouw en in machinefabrieken.  

 

Bron: NOS