Wijziging BTW-tarief per 1 juli 2015

22/05/2015

Huis verbouwen? Vanaf 1 juli weer 21 procent btw.

 

Voor het verbouwen of herstellen van woningen geldt tot 1 juli een laag btw-tarief. Het lage tarief geldt alleen als het werk vóór 1 juli volledig is afgerond. Het is handig om daar bij het maken van offertes en facturen rekening mee te houden.  

 

Hoe zat het ook alweer?

Het btw-tarief van 6 procent geldt alleen voor woningen die minstens 2 jaar oud zijn. Bovendien betreft het lage tarief alleen het arbeidsloon, niet de materialen. De lijst werkzaamheden die onder het lage tarief vallen is lang. Het gaat om onderhoud, renovatie en herstel. Dat varieert van het vernieuwen van de riolering of het plaatsen van dubbel glas tot een complete verbouwing van een bestaand huis, inclusief het maken van de bouwtekeningen. Ook hovenierswerkzaamheden in de tuin van een huis dat minstens 2 jaar oud is horen erbij.


De tijdelijke btw-verlaging is vorig jaar verlengd om de bouw- en hoveniersbranche nog een extra impuls te geven. Bovendien kregen ondernemers door deze verlenging de kans om zich voor te bereiden op het einde van de regeling. Inmiddels is het bijna zover. De regeling eindigt op 1 juli.

 

Alleen als het werk klaar is

Veel particulieren weten dat het lage btw-tarief eindigt en schakelen op het laatste moment nog een architect, aannemer of hovenier in. Ondertussen zijn veel architecten, aannemers en hoveniers nog volop aan het werk tegen het lage tarief. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het lage tarief alleen geldt als de werkzaamheden vóór 1 juli zijn afgerond.

 

Vertraging?

Het kan gebeuren dat er vertraging optreedt. Het werk zou vóór 1 juli afgerond zijn en in de offerte is 6 procent btw opgevoerd over het arbeidsloon. Maar er is te krap gepland of er is onverwacht meerwerk en de einddatum wordt overschreden. Dat betekent dat over de hele dienst 21 procent btw gerekend moet worden.

 

Op tijd betaald?

Het tarief van 21 procent geldt ook als ondernemers vóór die datum deelfacturen hebben uitgereikt, maar als het werk pas later wordt afgerond. Dat de klant die factuur eventueel vóór 1 juli betaalt, maakt niet uit. De datum waarop de werkzaamheden zijn afgerond, geeft de doorslag.

 

Structureel of tijdelijk

Voor het schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en het isoleren van woningen blijft ook na 1 juli 2015 een btw-tarief van 6 procent gelden voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Dit is een structurele maatregel, die al langer bestond  en los staat van de tijdelijke btw-verlaging voor andere werkzaamheden.