Onderhandelingen tuinbouwcao's opgeschort in afwachting van afspraken over ketenbepaling

26/08/2015

Zowel de cao Glastuinbouw als de cao Open Teelten zijn momenteel verlopen. Een aantal voorbereidende gesprekken heeft plaatsgevonden tussen werkgevers en vakbonden om tot een nieuwe cao te komen, maar de onderhandelingen ligt momenteel stil. De werkgevers hebben aangegeven eerst tot een afspraak te willen komen over de ketenbepaling.

Gelijktijdig met de gesprekken over de cao's lopen er tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie overleggen om tot een oplossing te komen voor de ketenbepaling uit de Wet Werk en Zekerheid. De nieuwe ketenbepaling houdt in dat werknemers drie tijdelijke contracten in een periode van maximaal 2 jaar mogen krijgen. Daarna ontstaat recht op een vast dienstverband. Deze keten wordt pas doorbroken als werknemers 6 maanden uit dienst gaan. Dit levert grote problemen op voor werkgevers die met seizoenswerk te maken hebben.

Werkgevers hebben daarom aangegeven eerst tot een afspraak te willen komen over deze ketenbepaling. Pas daarna worden de cao-onderhandelingen verder opgepakt. Dit geldt voor zowel de Glastuinbouw als de Open Teelten.

 

Bron: AgriHolland