Vergoeding voor T-rijbewijs op loonwerkopleiding

30/01/2016

Leerlingen die een loonwerkopleiding volgen op een opleiding Groen, Grond en Infra of gaan volgen, krijgen vanaf volgend schooljaar een vergoeding van 700 euro voor het halen van het verplichte T-rijbewijs.

 

Dick Klop, adviseur scholing bij brancheorganisatie Cumela, ziet dat het T-rijbewijs (sinds juli vorig jaar verplicht) een drempel is om voor de opleiding te kiezen.

„De kosten liggen tussen de 1.400 en 1.800 euro en dat is een fors bedrag. Maar om aan de slag te gaan in de loonwerksector en ook tijdens stages, is het rijbewijs verplicht. Op deze manier komen we de leerlingen tegemoet en verlagen we de drempel om voor de opleiding te kiezen”.

De 700 euro premie wordt beschikbaar gesteld door de sociale partners Cumela Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV Vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps.

 

Eerste schooljaar

Het rijbewijs moet wel in het eerste schooljaar worden behaald of maximaal 6 maanden voor de start van het eerste schooljaar. De ingangsdatum is 2016-2017. Ook is het vereist dat de leerling een beroepsopleiding volgt bij een erkend leerbedrijf dat de cao-loonwerk toepast.

Het T-rijbewijs is verplicht voor jongeren die na 1 juli 2015 16 jaar zijn geworden of nog geen B-rijbewijs of trekkercertificaat hebben. Leerlingen die al voor 1 juli 2015 een B-rijbewijs of trekkercertificaat hadden, kunnen dit omzetten naar een T-rijbewijs.

 

Bron: Akkerwijzer