Snelle verlenging Cao RIS lukt niet, wel bouwstenen in proces van modernisering

21/07/2016

INFOBULLETIN van vakbonden en werkgevers in de Railinfra

 

Werkgevers en vakbonden in de Railinfra hebben eind april 2016 het overleg gestart om de Cao Railinfrastructuur (RIS) te moderniseren. Daarbij zijn in mei en juni de eerste stappen gezet om tot een gezamenlijke visie te komen op de ontwikkelingen en de werkzaamheden in de spoormarkt.

 

Drie thema’s zijn inmiddels uitgewerkt tot een conceptdocument met een visie op vakmanschap, arbeidstijden en beloning. De bedoeling was om deze visie na de zomervakanties te presenteren tijdens zes informatiesessies verspreid in het land. Zodat medewerkers en management in onze sector een nadere invulling konden geven aan die visie en accenten leggen. Daarmee zou dan een steeds duidelijker beeld ontstaan over hoe een stevig gemoderniseerde Cao RIS er kan gaan uitzien.

 

Tijdens het overleg over modernisering, is er in het tweede kwartaal ook gesproken over een mogelijke verlenging van de huidige Cao RIS, die per 15 juli 2016 is geëindigd. Met de verlenging wilden we de huidige Cao RIS nog voort laten bestaan en zouden we meer tijd hebben om de moderniseringsvoorstellen gedegen uit te werken en tijd winnen voor het afronden van de AVV (algemeen verbindend verklaren van de cao) procedure. Helaas zijn vakbonden en werkgevers niet tot overeenstemming gekomen over de voorwaarden waaronder een verlenging kan plaatsvinden. De verschillen van inzicht over looptijd, salarisverhoging en aanvullende afspraken over te bereiken veranderingen in het moderniseringsproces, bleken niet te overbruggen.

 

Dat betekent dat er onderhandelingen over een nieuwe Cao RIS moeten worden gestart. En dat we de informatiesessies over de modernisering van de cao moeten uitstellen. Vakorganisaties zullen in de komende maanden eerst overleg met hun leden voeren en vervolgens hun voorstellen bij de onderhandelingen indienen. Ook werkgevers zullen zich de komende tijd beraden op voorstellen voor de onderhandelingen.

 

De onderhandelingen voor een nieuwe Cao RIS vragen de nodige tijd, aandacht en energie. Daarom wordt het moderniseringstraject op dit moment opgeschort. De bouwstenen die in het moderniseringsproces zijn gevormd, zullen daarna mogelijk weer opgepakt worden om tot een wezenlijke modernisering van de Cao RIS te komen. Naar verwachting zullen de onderhandelingen in het najaar van 2016 daadwerkelijk kunnen starten.