Uitzendkracht worden en toch pensioen blijven opbouwen bij bpfBOUW

19/09/2016

Het gebeurt regelmatig dat iemand in loondienst is bij een bouwbedrijf (en pensioen opbouwt bij bpfBOUW) en aansluitend in hetzelfde beroep als uitzendkracht gaat werken voor een uitzendbureau. Het kan gebeuren dat het uitzendbureau de werknemer/uitzendkracht dan aanmeldt bij het pensioenfonds voor de uitzendbranche. Hierdoor gaat de werknemer/uitzendkracht dan deelnemen aan een pensioenregeling, die minder gunstig is. Hierdoor kan de werknemer/uitzendkracht dan geen aanspraak meer maken op zijn aanvullingsrechten van de 55- regeling. Het uitzendbureau moet echter de uitzendkracht, die dus voorheen in loondienst was van een bouwbedrijf en voldoet aan de voorwaarden, aanmelden bij bpfBOUW.

 

Het is dus belangrijk dat de werknemer/uitzendkracht, voorheen werkzaam in loondienst bij een bouwbedrijf, er zelf goed op let dat hij door het uitzendbureau wel bij bpfBOUW wordt aangemeld! Bestaat het vermoeden dat het uitzendbureau je bij het verkeerde pensioenfonds heeft aangemeld, overleg dan met het uitzendbureau en/of raadpleeg HZC.

 

Wanneer heb je als  uitzendkracht recht om pensioen op te bouwen bij bpfBOUW?

  1. Als je vakkracht bent en voorafgaand aan het uitzendwerk in de bouw al deelnam aan de pensioenregeling van bpfBOUW óf

  2. Als je langer dan een jaar als vakkracht in de sector Bouwnijverheid hebt gewerkt.

Wanneer ben je een vakkracht, zoals bedoeld in de CAO voor de Bouwnijverheid?

  1. Als je in de twee voorafgaande jaren ten minste 12 maanden – al dan niet aansluitend – als werknemer of uitzendkracht in de sector Bouwnijverheid hebt gewerkt óf

  2. Als je bouwplaatsmedewerker bent en een erkende vakopleiding volgt of een erkend vakdiploma hebt óf

  3. Als je UTA-medewerker bent en een diploma van een erkende bouwtechnische vakopleiding op niveau 2 of hoger hebt.

Als je vakkracht bent, maar niet voldoet aan de voorwaarden, of nog geen vakkracht bent, dan kun je toch recht hebben om pensioen op te bouwen bij BpfBOUW. Dat is het geval als je uitzendbureau geen lid is van de uitzendorganisaties ABU of NBBU en meer dan 50% van zijn loonsom aan de sector Bouwnijverheid betaalt.

Wanneer je als uitzendkracht deelneemt aan de pensioenregeling van BpfBOUW, dan ontvang je binnen een maand een startbrief van bpfBOUW en draagt het uitzendbureau premie af aan bpfBOUW.

 

Noot: als u als uitzendkracht bij BpfBOUW  bent aangemeld, bent u geen deelnemer aan het Aanvullingsfonds en heeft u geen recht op zaken, die in de Bedrijfstakeigen Regelingen voor de Bouwnijverheid zijn geregeld, zoals premievrije opbouw van het ouderdomspensioen tijdens maximaal 6 maanden WW/ZW.

 

Door: Anika Stuyt, Juridisch medewerkster