Aanpassing Dagloonbesluit per 1 december 2016

01/12/2016

Per 1 december 2016 verandert het Dagloonbesluit voor flexwerkers, starters, herintreders en WW-ers, die door ziekte een lager loon kregen. Dat leidt mogelijk tot een hoger dagloon. Het dagloon bepaalt de hoogte van de WW-uitkering.

 

Voor het berekenen van het dagloon kijkt het UWV naar het sv-loon dat de werknemer verdiende in het jaar voordat hij werkloos werd. Op dit moment deelt het UWV het totale sv-loon door 261 (het gemiddeld aantal werkdagen per jaar), ook als de werknemer in sommige maanden geen loon ontving. Voor nieuwe uitkeringen vanaf 1 december 2016 telt het UWV alleen maanden waarin de werknemer loon ontving mee voor de berekening van het dagloon. Dit kan dus mogelijk een hoger dagloon betekenen.

 

De voorwaarden voor de aanpassing van het dagloon en een tegemoetkoming

Voor lopende uitkeringen gaat het UWV vanaf 1  januari 2017 voor sommige starters, flexwerkers, herintreders op de arbeidsmarkt en personen, die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard, het dagloon aanpassen. Ook krijgen zij mogelijk een tegemoetkoming. Het UWV betaalt de tegemoetkoming vanaf april 2017. Voor een aanpassing van het dagloon en een tegemoetkoming gelden de volgende voorwaarden:

  • De WW-uitkering is gestart tussen 1 juli 2015 en 1 december 2016.

  • Het verschil tussen het dagloon op de eerste WW-dag en het aangepaste dagloon is minimaal 7%.

  • De werknemer had geen lopende WW-uitkering in de maand, waarin zijn nieuwe WW-uitkering is gestart. Of zijn oude WW-uitkering is niet tegelijkertijd voortgezet met zijn nieuwe WW-uitkering.

Verder geldt één van de volgende voorwaarden:

  • De werknemer heeft in het jaar voordat hij een WW-uitkering kreeg in één of meer kalendermaanden geen loon ontvangen.

  • De werknemer kreeg na 104 weken ziekte een WW-uitkering in plaats van een WIA-uitkering. En de werknemer kreeg in het jaar voor de WW-uitkering in één of meer kalendermaanden minder loon door zijn ziekte.

 

De werknemer ontvangt nog een bericht

De werknemer, die het betreft, hoeft niets te doen, het UWV past het dagloon automatisch aan. Ontvangt de werknemer op of na 1 januari 2017 een WW-uitkering? Of heeft hij een uitkering die kan herleven? En is deze berekend volgens de oude dagloonregels? Dan ontvangt hij in januari 2017 een brief van het UWV met zijn nieuwe dagloon. Komt hij in aanmerking voor een tegemoetkoming, dan ontvangt  hij hierover begin 2017 een brief. Loopt de WW-uitkering voor 1 januari 2017 af, omdat de maximale duur wordt bereikt? Dan herziet het UWV het dagloon niet. Als de werknemer aan de voorwaarden voldoet, krijgt hij mogelijk wel een tegemoetkoming.

 

Door: A. Stuyt, Juridisch medewerkster