Vastgelopen pensioenonderhandelingen

21/11/2018

In de afgelopen maanden heeft ook Vakvereniging Het Zwarte Corps zich binnen vakcentrale VCP sterk gemaakt om te komen tot een akkoord over een goed toekomstbestendig pensioenstelsel. Zoals u inmiddels hebt kunnen vernemen zijn de onderhandelingen gisterenavond vastgelopen. HZC betreurt dat zeer, maar vindt het alles afwegende een goed onderbouwd besluit van de vakcentrales om ermee te stoppen.

 

Voor HZC zijn dit de belangrijkste punten:

  • Er is onvoldoende perspectief dat de pensioenen in de toekomst weer geïndexeerd kunnen worden;
  • De compensatie voor werkenden die er in pensioen op achteruit gaan door de afschaffing van de doorsneesystematiek (kosten: minstens € 60 miljard) wordt volledig bij werknemers gelegd;
  • De AOW-leeftijd wordt wel tijdelijk bevroren, maar er blijft onduidelijkheid over toekomstige verhogingen;
  • Er komt geen pensioenverplichting voor zzp-ers. Dat betekent dat oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden in stand blijft. En de maatschappelijke rekening voor een mogelijk toekomstig armoedeprobleem wordt door kabinet en werkgevers voor zich uitgeschoven.

 

Vijf jaar geleden hebben sociale partners een akkoord gesloten over een geleidelijke verhoging van de AOW onder voorwaarde dat er een oplossing zou komen voor zware beroepen. Op die oplossing zouden commissies gaan studeren. Nu, vijf jaar later, is er nog geen oplossing. Daarom willen wij geen handtekening onder een akkoord dat op voor werknemers essentiële punten het resultaat afhankelijk maakt van de uitkomst van commissies. In overleg met de VCP denken wij na over gezamenlijke acties.

 

Lees ook de berichten van VCP en de gezamenlijke vakcentrales.