Ben je ZZP'er en ga je meer of minder verdienen? Wijzig je voorlopige aanslag

08/01/2019

Bij zo’n 360.000 ZZP’ers valt in deze periode de voorlopige aanslag inkomstenbelasting op de deurmat. 89,8% van hen zal in 2019 op basis van de voorlopige aanslag maandelijks belasting moeten betalen. Ben jij ZZP’er en verwacht je aanzienlijk meer of minder te gaan verdienen in 2019? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je voorlopige aanslag. Geef daarom je geschatte inkomen door aan de Belastingdienst. Dit kan ook gedurende het jaar. Zo kom je bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 niet voor verrassingen te staan. Je kunt wijzigingen doorgeven via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

 

Als ZZP’er met een wisselend inkomen verandert je financiële situatie continu. Grote verschillen in jaarinkomsten hebben invloed op wat jij aan belasting moet betalen of terugkrijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig te schatten of je inkomen erg toe- of afneemt. Is dit het geval, dan raadt de Belastingdienst aan dit tussentijds aan te passen in je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je grote bedragen moet terugbetalen of maandelijks te weinig terugkrijgt als je veel aftrekposten hebt.

 

Veel zorgen onder ZZP’ers

Tweederde van de ZZP’ers heeft een wisselend inkomen, blijkt uit het onderzoek ‘Financiële veerkracht van ZZP’ers bij een fluctuerend inkomen’ van Wijzer in geldzaken (1.233 respondenten, mei 2018). Dit wisselende inkomen maakt 22% van hen onzeker over hun financiële situatie. Om deze onzekerheid te beperken moedigt de Belastingdienst ZZP’ers aan wijzigingen in het inkomen tijdig en regelmatig door te geven. 

 

Andere veranderingen persoonlijke situatie

Niet alleen een verandering in het inkomen heeft invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. Ook veranderingen zoals het krijgen van een kind of een echtscheiding zijn van invloed. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het verstandig veranderingen in je persoonlijke, financiële situatie aan te passen in je voorlopige aanslag. Zo beperk je de kans dat je gedurende het jaar te weinig betaalt en bij de aangifte inkomstenbelasting moet bijbetalen.

 

Wetswijzigingen alvast verwerkt

De hoogte van de voorlopige aanslag kan niet alleen wijzigen door veranderingen in de persoonlijke situatie, maar ook naar aanleiding van wetswijzigingen uit het Belastingplan. Voor 2019 heeft de Belastingdienst de wijzigingen in de belastingregels alvast verwerkt. De voorlopige aanslag kan hierdoor veranderen. Kijk wat dat mogelijk voor je betekent. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst.

 

Bron: De Ondernemer