SER start online enquête over ontplooiingkansen van jongeren

17/01/2019

Prestatiedruk, werkstress, ontwikkeling: wat zijn de kansen en knelpunten waar jongeren vandaag de dag mee te maken hebben? De politiek vroeg de SER dit te onderzoeken. Het SER-Jongerenplatform pakte de vraag op. Er is een online enquête gestart om inzicht te krijgen in de kansen en beperkingen die jongeren ervaren op hun levenspad. VCP Young Professionals roept jongeren op om hun stem te laten horen door uiterlijk 25 januari deze enquête in te vullen.   

 

Kansen en knelpunten

De hoofdvraag van deze verkenning is in hoeverre jongeren in staat zijn een zelfstandig en onafhankelijk bestaan op te bouwen. In de enquête wordt ingegaan op hun ervaringen rond belangrijke life events: zoals afstuderen, de eerste baan, het eerste huis, het stichten van een gezin. Wat zijn de knelpunten en de risico’s? Waar liggen de kansen? Ook zaken als prestatiedruk, flexibilisering op de arbeidsmarkt en zorg komen aan de orde. De resultaten worden onderdeel van een verkenning op het gebied van ontplooiingskansen van jongeren.

 

VCP Young Professionals

VCP Young Professionals heeft zitting in het SER-Jongerenplatform. VCP Young Professionals behartigt de belangen van jonge professionals die aan het begin van hun carrière staan. Zij kiezen specifiek voor hun vak en zijn daar professioneel mee bezig. Jonge professionals zijn goed in staat om hun loopbaan vorm te geven, maar hebben tegelijkertijd te maken met onzekerheden als het gaat om de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt en de zorg. VCP Young Professionals streeft naar toegang en zekerheden in de maatschappij voor iedereen.

 

SER-Jongerenplatform

Naast VCP Young Professionals zitten de volgende organisaties in het SER Jongerenplatform: FNV Jong, CNV Jongeren, Jong Management, AWVN Young HR, Nationale Jeugdraad (NJR), Landelijke studentenvakbond (LSVB), Jongerenorganisatie beroepsonderwijs (JOB) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Sinds 2015 heeft de SER een jongerenplatform. De jongeren kunnen zo bij adviestrajecten worden geraadpleegd.

 

Bron: VCP