Overuren en vakantietoeslag

04/11/2019

De Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag regelde tot 1 januari 2018 niets over de uren, die de werknemer meer werkt dan zijn normale arbeidsduur. Dit is op 1 januari 2018 gewijzigd. Deze wijziging heeft onder andere gevolgen voor overwerk en vakantietoeslag.

 

Doordat overwerk sinds 1 januari 2018 onder de WML valt, is de werkgever sinds deze datum in beginsel ook verplicht over de overwerkvergoeding vakantietoeslag te betalen. Maar: bij cao kunnen rechtsgeldig afwijkende afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld dat er geen (of minder) recht is op vakantietoeslag over overwerkvergoeding. In een cao is vrijwel altijd bepaald wat de grondslag is voor de vakantietoeslag. Als overwerk daar niet expliciet bij staat, geldt dat ook als een afwijkende afspraak. Als er geen cao van toepassing is, dan moet de werkgever wel over de overwerkvergoeding vakantietoeslag betalen.

 

In de in onze sector meest voorkomende cao’s is het volgende bepaald:

  1. De cao Landbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen (cao LEO) bepaalt dat de beloning voor overwerk niet behoort tot de grondslag voor het loon, waarover vakantietoeslag wordt berekend. Onder deze CAO bestaat dus geen recht op vakantietoeslag over de overwerkvergoeding.
  2. De cao Bouw & Infra bepaalt voor de bouwplaats-werknemer dat hij geen vakantietoeslag zal ontvangen over zijn overuren, omdat in de tekst is opgenomen dat de vakantietoeslag wordt berekend over het vast overeengekomen loon. Voor de UTA-werknemer bepaalt de cao dat de werkgever schriftelijk aan de werknemer kenbaar maakt op welke wijze compensatie wordt gegeven voor door de werkgever opgedragen overwerk. De werkgever kan dus opnemen dat er geen vakantietoeslag over overwerk wordt betaald. Doet hij dit niet, dan moet hij dus vakantietoeslag over de overwerkvergoeding betalen.
  3. De cao Beroepsgoederenvervoer definieert loon als het functieloon, vermeerderd met een eventuele ploegentoeslag en een eventuele persoonlijke toeslag. Ook hier geldt dus dat overwerk niet wordt meegenomen in de grondslag voor de vakantietoeslag. Daardoor bestaat er dus geen recht op vakantietoeslag over de overwerkvergoeding.

Heeft u vragen met betrekking tot uw eventuele recht op vakantietoeslag over uw overwerkvergoeding, neem dan contact op met de HZC Servicedesk: 030 – 6006070 of servicedesk@hzc.nl.