Cao-onderhandelingen opgeschort door Stikstof- en PFAS-kwestie

05/11/2019

Woensdag 30 oktober is er, zoals u waarschijnlijk is opgevallen, de Grond in Verzet-dag geweest op het Malieveld in Den Haag. Via diverse mediakanalen (o.a. NOS Journaal en geschreven pers) heeft u kunnen zien en lezen dat ook Vakvereniging Het Zwarte Corps hierbij aanwezig was.

 

Cao Bouw & Infra

De discussie rond Stikstof  en PFAS heeft ook gevolgen voor de cao onderhandelingen. Zo heeft Bouwend Nederland via persberichten aangegeven voorlopig niet in overleg te willen gaan met de vakbonden voor een nieuwe cao. Zij geven aan dat de Bouw- & Infrasector nu als eerste de economische klappen krijgt, die ontstaan zijn door de besluiteloosheid van het kabinet. Hierdoor kunnen sociale partners niet onderhandelen over een nieuwe cao.

Bonden en werkgevers binnen de Bouw & Infra hebben de ambitie uitgesproken om begin 2020 te willen onderhandelen in de hoop dan meer zekerheid te hebben over de consequenties en gevolgen op de lange en korte termijn.

 

Cao Loonwerk

Binnen het Loonwerk waren de onderhandelingen al opgeschort vanwege het uitblijven van een fatsoenlijk loonbod vanuit de werkgevers. Middels eerdere nieuwsbrieven bent u daarvan door ons op de hoogte gebracht. In de media zien we echter ook steeds meer berichten en signalen vanuit Cumela Nederland komen dat door de problemen met stikstof en PFAS veel LEO bedrijven de hoeveelheid werk snel zien opdrogen. En dat dit consequenties met zich meebrengt voor werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

 

Cao Rail Infra Structuur

Lees ons eerdere nieuwsbericht over de cao onderhandelingen bij de cao Rail Infra Structuur: Onderhandelingen RIS cao opgeschort

 

Ook binnen andere sectoren horen we in de wandelgangen steeds meer verklaringen voor het opschuiven van cao onderhandelingen. Een lange periode zonder cao is onwenselijk omdat dit oneerlijke concurrentie met zich mee kan brengen. Daarom moeten cao partijen, zowel werkgevers als vakbonden, zich blijven inzetten om de problemen op te lossen. Vakvereniging Het Zwarte Corps zal dit dan ook zeer zeker uitdragen en zich hiervoor  inzetten.

 

We houden u op de hoogte via nieuwsbrief en website, dus houdt uw mailbox en de HZC-website en app in de gaten.