Bespaartips voor voordeel met collectieve zorgverzekeringen

20/11/2019

Ook in 2020 mag ZZP Nederland korting bieden op zorgverzekeringen van 7 verschillende aanbieders. Wij hebben met de grootste verzekeraars een overeenkomst gesloten waardoor je tot 5% korting krijgt op de basisverzekering en tot 20% op de aanvullende verzekeringen. Hierdoor bespaar je al snel tot 60 euro per persoon op de basisverzekering, het voordeel op de aanvullende verzekeringen komt hier nog bij. 

Wij hebben voor jou enkele bespaartips voor de premie van jouw zorgverzekering opgesteld.

 

1. Overstappen van zorgverzekeraar

De meest bekende manier om te besparen op je zorgverzekering is natuurlijk overstappen van zorgverzekeraar. Wij hebben alle premies én voordelen per verzekeraar uitgebreid op een rij gezet. Zo weet je zeker wat voor jou als zzp’er de beste keus is. 

 

2. Kies tussen restitutie-, natura- en budgetpolis

Zorgverzekeraars bieden meestal 3 soorten zorgpolissen aan. De naturapolis, restitutiepolis en budgetpolis. Deze basispolissen verschillen qua service en keuzevrijheid. 

Een restitutiepolis zorgt ervoor dat je bij elke zorgaanbieder, inclusief zzp’ers, een vergoeding krijgt. Dit betekent dat je overal de zorg kunt krijgen die je nodig hebt. Je hebt dus meer keuzevrijheid. 

De naturapolis is iets goedkoper dan de restitutie-variant, maar je zorgkeuze is minder uitgebreid. Alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Bezoek je met een naturapolis een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

De budgetpolis is het goedkoopst, maar (heel) beperkt in het aantal zorgaanbieders. Een zorgverzekeraar vergoedt met een budgetpolis alleen de zorg bij de zorgaanbieders waarmee het een contract heeft afgesloten. Verleende zorg bij andere aanbieders wordt niet vergoed. 

 

3. Verminder je aanvullende verzekeringen

Heb je meerdere aanvullende verzekeringen? Kijk hier dan nog eens goed naar: heb je ze nog wel nodig? Wellicht heb je nog een ‘oude’ verzekering lopen voor risico’s die je niet meer loopt. Je kunt je aanvullende verzekeringen ieder jaar aan of uit zetten. 

Let wel goed op dat je als ondernemer voor bepaalde zaken gewoon goed verzekerd wilt zijn. Zeker als je een fysiek zwaarder beroep hebt, wil je bijvoorbeeld wel fysiotherapie gedekt hebben. 

 

4. Verhoog je eigen risico

Verhoog je eigen risico. Dit betekent dat je tot het gekozen bedrag van het eigen risico je zelf je zorgkosten moet betalen. Daar staat tegenover dat de premie lager is dan bij het basisbedrag van het eigen risico. Het maximale eigen risico bedraagt in 2020 885 euro. Dat is dus 500 euro meer risico per jaar. De besparing op de premie is flink. Maak wel een afweging of het bij je past.

 

5. Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks

Iedere maand moet je premie betalen, dat brengt voor de verzekeraar werk, en dus kosten met zich mee. Bij vrijwel alle verzekeraars bestaat ook de mogelijkheid om direct 12 maanden af te rekenen. Daarmee bespaar je minstens enkele tientjes, dat is meer dan de huidige bankrente.

 

6. Sluit je aan bij een zorgcollectief

Veruit de makkelijkste manier om geld te besparen als zelfstandige is je aansluiten bij een zorgcollectief.

Meer informatie op: https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/bespaartips-zorgverzekering