Noodmaatregel overbrugging volgende week beschikbaar

31/03/2020

Bedrijven kunnen vanaf 6 april een aanvraag indienen bij het UWV, voor de Noodmaatregel Overbrugging Voor Werkgelegenheid (NOW). Afhankelijk van het omzetverlies, kunnen werknemers maximaal 90 procent van hun loon doorbetaald krijgen, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

 

Als ze aan de voorwaarden voldoen, krijgen bedrijven binnen twee tot vier weken een voorschot, met behoud van WW-rechten, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Als je in de problemen zit kun je naar het loket, zodat je je personeel het salaris van april kunt betalen. Tot 90 procent van het loon kun je terugkrijgen van de overheid, als je omzet volledig is stilgevallen. Als je bijvoorbeeld de helft van je omzet kwijt bent, kan je werknemer 45 procent van zijn loon krijgen.'

 

Minimaal 20 procent omzetverlies

Tegen Van Leeuwen zegt Koolmees dat elke ondernemer die 20 procent omzetverlies kan aantonen ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar in aanmerking komt voor de regeling. De mate van vergoeding hangt zoals gezegd echter af van de mate van omzetverlies. Insteek van de regeling, zegt Koolmees, is snelheid zodat werknemers voor eind april de salarissen kunnen doorbetalen. Er geldt wel een maximum van 9.000 euro voor het weggevallen salaris.

 

Verrekening achteraf

'De definitieve verrekening plaats op basis van de accountantsverklaring', zegt Koolmees die denkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bedrijven in aanmerking gaat komen voor vergoeding van een omzetverlies van 45 procent: 'Dat is 10 miljard voor de komende drie maanden. We hebben al gezegd dat dat nog eens met drie maanden verlengd kan worden, maar daar gaan we pas in juni naar kijken als we zicht hebben op het verdere verloop van de crisis'.

 

Zorgen om flexwerker en nul-urencontract

Koolmees maakt zich 'zorgen' over flexwerkers en werknemers met een nul-urencontract. 'Deze regeling is zó vorm gegeven dat werkgevers flexkrachten en nul-urenkrachten kunne doorbetalen. Dat geldt ook voor uitzendbureaus. Als ze dat doen komen ze in aanmerking voor compensatie'. Koolmees roept opnieuw werkgevers op rekening te houden met de flexwerkers en werknemers met een nul-urencontract.

 

Brede steun

Eerder hadden zich al 50.000 bedrijven gemeld voor steun. Dat was voor Koolmees reden om met een nieuwe regeling te komen, zegt Van Leeuwen. 'De verwachting is dat zich vanaf volgende week tienduizenden bedrijven opnieuw bij het UWV melden.' Het noodpakket kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. 'Dus die miljarden gaan we gewoon uitgeven. Als tenminste de loketten het doen en de website niet helemaal plat gaat.' Momenteel test het UWV de website.

 

'Historisch besluit'

Bij het vaststellen van de compensatie wordt gekeken naar het gemiddelde van de vier kwartalen van 2019. Het gaat om een voorschot, dat achteraf zal worden verrekend. De vakbonden spreken over 'een historisch besluit'. De Vakcentrale voor Professionals VCP wijst erop dat de vergoeding van de loonkosten niet onbeperkt is zoals bij de aankondiging twee weken geleden wel leek. De organisatie zal er strikt op toezien of werknemers hun salaris daadwerkelijke betaald krijgen.

 

Bron: BNR