Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

02/04/2020

Met de invoering van de Wet WIEG heeft een voltijd werknemer (partner van een pas bevallen vrouw) sinds 1 januari 2019 recht op vijf dagen geboorteverlof. Voorheen was dat slechts twee dagen. Als de werknemer parttime werkt, wordt dit naar rato berekend. De werknemer heeft dus altijd recht op eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan geboorteverlof.

 

Naast dit gewone geboorteverlof kunnen partners vanaf 1 juli 2020 maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit geldt voor kinderen die vanaf 1 juli 2020 geboren worden en is bedoeld om als gezin te wennen aan het nieuwe leven met een baby. Een betere start voor het gezin dus!

 

Onder partner wordt verstaan de echtgenoot (of echtgenote) van de pas bevallen moeder. Het aanvullend geboorteverlof geldt ook voor de partner, die ongehuwd samenwoont met de moeder. Voorwaarde is wel dat hij het kind erkend heeft.

Om voor dit aanvullend geboorteverlof in aanmerking te komen, moet de partner wel werkzaam zijn in loondienst. Als hij werkloos is of werkzaam is als ZZP-er, komt hij niet in aanmerking voor het aanvullend geboorteverlof.

Tijdens het aanvullend geboorteverlof moet de werkgever ten minste 70% van het maximale dagloon betalen. De werkgever krijgt dit vergoed van het UWV.

 

De werknemer moet het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat de werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur opneemt.

In overleg met de werkgever kan de werknemer er ook voor kiezen het aanvullend geboorteverlof over een langere periode dan 5 weken te spreiden. Hij kan het bijvoorbeeld uitsmeren over 6 maanden in dagen of uren.

Het aanvullend geboorteverlof moet door de werknemer op de site van het UWV aangevraagd worden, nadat het kind geboren is. Het UWV betaalt de uitkering in één keer aan de werkgever, ook als de werknemer er voor gekozen heeft het verlof gespreid op te nemen. De werknemer kan er ook voor kiezen de uitkering rechtstreeks te ontvangen. De uitkering wordt dan per week aan hem betaald.

 

Heeft u vragen met betrekking tot uw eventuele recht op aanvullend geboorteverlof,  neem dan contact op met de HZC Servicedesk: 030 – 6006070 of servicedesk@hzc.nl