Onderhandelingsresultaat cao Groen Grond Infrastructuur bereikt

05/10/2020

De vakbonden en brancheorganisatie Cumela Nederland hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Groen Grond Infrastructuur (GGI), dat zij met een positief advies zullen voorleggen aan hun achterban. Het gezamenlijke belang van werkgevers en werknemers is in dit resultaat geborgd, waarbij partijen zich gezamenlijk hebben ingezet om rekening houdend met de huidige economische situatie ook de koopkracht voor werknemers zoveel mogelijk op peil te houden.

 

De nieuwe cao voor 2021 heeft een looptijd van een jaar en kent een loonsverhoging van 1% per 1 januari 2021 en 0,5% per 1 juli 2021 (bij 4-wekenloon 4 januari en 19 juli 2021).

De loonsverhoging komt toe aan de werknemers, die op de werkvloer actief zijn. Daarom worden in de laagste functiegroep de laagste schalen geschrapt en wordt de loonsverhoging toegepast op de functiegroepen A tot en met E.

 

Naast de mogelijkheid van een 38 urige werkweek, krijgen werknemers en werkgevers ook de mogelijkheid om voor een 40 urige werkweek te kiezen.

Andere wijzigingen hebben betrekking op de werktijden, waarbinnen gewerkt mag worden, het maximum aantal overwerkuren, oproepkrachten en onwerkbaar weer.

Ook het geactualiseerde Functiehandboek wordt per 1 januari 2021 ingevoerd en wordt er verder nagedacht over hoe de naleving van de cao beter kan worden geborgd.

 

In het kader van Duurzame inzetbaarheid hebben partijen besloten onderzoek te doen naar de beste manier om werknemers gezond, veilig en met plezier hun pensioen te kunnen laten halen, waarbij we naast het in beeld brengen van de kosten ook onderzoek doen naar de mogelijke financieringsbronnen en bestaande geldpotjes.

Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om vanaf de leeftijd van 45 jaar bovenwettelijke vakantiedagen langer dan 5 jaar op te sparen binnen de fiscale mogelijkheden, waaronder vervroegd stoppen met werken.

Ook de Seniorenregeling wordt aangepast van 5 naar maximaal 8 jaar, zodat deze beter aansluit bij de ingangsdatum van de AOW en de vergoedingen voor werkgevers worden verruimd. 

 

Verder zijn er afspraken gemaakt over werkgeluk en rouwverlof.

 

Tot slot heeft de cao een nieuwe naam: Groen Grond en Infrastructuur. Deze past beter bij de werkzaamheden binnen de sector. Dit heeft geen invloed op de werkingssfeer van de cao.

 

Lees hier het onderhandelingsresultaat.

 

Onderhandelaars:

Cumela Nederland – Janneke Wijnia-Lemstra

FNV Agrarisch Groen – Nelly van Veen

Vakvereniging Het Zwarte Corps – René van der Steen

CNV Vakmensen – Peter de Jong