Zwaar-werkregeling in de Bouw

05/10/2020

Een van de belangrijkste afspraken in de cao voor Bouw & Infra was de “Zwaar-werkregeling”. Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk voor bouwplaats-werknemers om drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken.  

Helaas merken wij dat er best veel onduidelijkheid heerst bij leden en ontvangen wij daar ook de nodige vragen over. Vragen zoals daar zijn: Voor wie is dit van toepassing en waarom maar voor een bepaalde groep?

 

Daarom voor nu kort: 

Wat hebben ze afgesproken en wie kan er gebruik maken van deze regeling?

De bouwplaats-werknemer krijgt het recht maximaal 3 jaar voor AOW-leeftijd te stoppen met werken. Deze regeling is van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 van kracht.

Je kunt enkel deelnemen als je:

·         direct voorafgaand aan deelname bouwplaats-werknemer bent en valt onder de  cao Bouw & Infra en

·         op 1 juli 2019 of op 1 januari 2020 bouwplaats-werknemer was en valt onder de cao Bouw en Infra en als je

·         van de laatste 25 jaar ten minste 20 jaar als werknemer onder de cao Bouw & Infra hebt gewerkt (perioden van maximaal 6 maanden niet of ergens anders werken tellen mee als gewerkte tijd.

 

Het betreft dus een regeling voor de Bouwplaats-werknemer en niet voor de UTA-werknemer!

Helaas denken sommige leden dat deze afspraak dan ook van toepassing is voor andere cao’s of sectoren. Dit is dus niet zo! Deze zwaar-werkregeling is mogelijk vanwege het nieuwe pensioenakkoord, maar moet in en per cao geregeld worden. Dit is nog lang niet in alle cao’s onderwerp van gesprek geweest of geregeld. Werkgevers moeten wel mee willen werken en het is maar zeer de vraag of het in die cao of sector haalbaar en betaalbaar is.  

Houd daarom de HZC website en cao pagina's goed in de gaten.