Cao bepaalt wanneer het onwerkbaar weer is

20/10/2020

Nu het weer herfst is en de winter er aan komt, zullen er vaker dagen komen waarop het weer te slecht is om buiten te werken, bijvoorbeeld door overvloedige regen, vorst of sneeuw, zogenaamd onwerkbaar weer.

 

Op 1 januari 2020 is de Regeling onwerkbaar weer ingegaan. Sinds de invoering van deze regeling geldt voor alle werkgevers en werknemers, ongeacht de sector, hetzelfde aantal wachtdagen. Daarvoor konden de wachttijden per sector verschillen.

In het winterseizoen, dat loopt van 1 november tot en met 31 maart, geldt op grond van deze Regeling onwerkbaar weer in principe een wachttijd van 2 werkdagen per winterseizoen. Alleen bij onwerkbaar weer door ‘overvloedige regenval’ geldt een wachttijd van 19 dagen per kalenderjaar. Tijdens de wachtdagen moet de werkgever het loon doorbetalen. Na het verstrijken van de wachtdagen, hoeft de werkgever geen loon meer te betalen. De werknemer kan dan recht hebben op een WW-uitkering wegens buitengewone natuurlijke omstandigheden, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Sinds 1 januari 2020 zijn cao-bepalingen, waarin een ander aantal wachtdagen is afgesproken dan in de nieuwe regeling, niet meer geldig.

 

Als de werkgever gebruik wil maken van deze Regeling onwerkbaar weer, moet hier een bepaling over zijn opgenomen in de cao. Als dit niet in de cao is opgenomen, moet de werkgever het loon doorbetalen over de hele onwerkbaar weer-periode.

Vanaf 1 november 2020 moet in de cao onwerkbaar weer ook gedefinieerd zijn, ofwel in welke buitengewone natuurlijke omstandigheden en onder welke voorwaarden werken niet mogelijk is.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft als leidraad een handreiking gepubliceerd met een voorbeeld van zo’n cao-bepaling. Bedrijven en branches kunnen deze tekst echter omwerken naar de voor hun specifieke situaties van onwerkbaar weer. Het is toegestaan om van de in de voorbeeldtekst voorgestelde tijdsduur, temperatuur en weercodes af te wijken.

 

Heeft u vragen met betrekking tot uw loon in geval van onwerkbaar weer, neem dan contact op met de HZC Servicedesk via 030 – 6006070 of servicedesk@hzc.nl.

 

Foto: Daria Sannikova