Lichaamstemperatuurmeting op de bouwplaats. Mag dat wel?

24/11/2020

Om het coronavirus aan te pakken en om besmettingen te voorkomen, worden ook op bouwplaatsen maatregelen getroffen, zoals het gebruik van mondkapjes en het veelvuldig wassen en desinfecteren van de handen. Er zijn ook werkgevers, die zijn overgaan tot het meten van de lichaamstemperatuur, voordat de werknemer de bouwplaats betreedt. Hoewel de bedoeling van de werkgever natuurlijk goed is, mag dat toch niet zomaar.

 

Een lichaamstemperatuur van een werknemer of een ander meten, is het verwerken van een medisch gegeven. Dat valt onder de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming).

Daarom is het niet toegestaan om de lichaamstemperatuur van iemand te registreren met bijvoorbeeld een warmtecamera of om meetresultaten op een min of meer voor anderen kenbare wijze te gebruiken.

Ook het gebruik van een geautomatiseerd toegangspoortje, dat aan de hand van de lichaamstemperatuurmeting wel dan niet toegang verleent tot de bouwplaats, is niet toegestaan.

En ook een systeem, dat een signaal afgeeft (bijvoorbeeld een piepje, of een rood of groen licht), waarmee duidelijk is of iemand wel of niet de bouwplaats mag betreden, is een inbreuk op de privacy en daardoor niet toegestaan.

In principe is een lichaamstemperatuurmeting wel toegestaan, als iemand daarvoor expliciete toestemming geeft. Dit geldt echter weer niet in de relatie werkgever/werknemer, omdat de werknemer in een gezagsverhouding staat tot zijn werkgever. Daardoor kan de werknemer zich minder vrij voelen om de lichaamstemperatuurmeting te weigeren.

Dit ligt wellicht anders voor anderen, die ook de bouwplaats bezoeken. Maar ook bij hen geldt dat het in principe een ontoelaatbare inbreuk op hun privacy is.

Gezien het bovenstaande is nu de enige toegestane mogelijkheid dat de werknemer zélf zijn lichaamstemperatuur afleest en op grond van zijn eigen bevindingen al dan niet de bouwplaats opgaat.

 

Heeft u vragen, die betrekking hebben op een lichaamstemperatuurmeting voor u de bouwplaats op gaat, neem dan contact op met de HZC Servicedesk via 030 – 6006070 of servicedesk@hzc.nl.