Thuiswerken en maatwerk nodig in onderwijs

04/02/2021

De beperkende maatregelen die begin december werden afgekondigd, blijven nog zeker een maand van kracht. Alleen voor basisscholen en winkels geldt een lichte versoepeling, zo kondigde het kabinet deze week aan. Het kabinet is momenteel vooral bang voor de opmars van de Britse variant van het coronavirus. Die neemt een steeds groter deel van het aantal besmettingen voor zijn rekening. De avondklok geldt in ieder geval nog tot 10 februari.

 

Leerachterstanden

Basisscholen gaan onder strenge voorwaarden weer open. Het kabinet wil op die manier voorkomen dat leerlingen grote achterstanden oplopen. Onderwijsvakorganisatie FVOV, aangesloten bij de VCP, laat weten nog zorgen te hebben over de veiligheid van het personeel. Het is betreurenswaardig dat er zo weinig ruimte en tijd is daar oplossingen te vinden, zegt voorzitter Jilles Veenstra. De VCP hoopt dat scholen in samenspraak met docenten, ouders en overheid tot goede invulling kunnen komen om de veiligheid voor docenten, kinderen en hun naasten te borgen. Het zou goed zijn als de overheid hier scholen volledig in ondersteunt.

 

Niet naar kantoor

VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk vindt de verlenging van de lockdown een logisch besluit. “Het gevaar voor toename van de besmettingen is gewoon te groot. Daarom is het ook van groot belang dat iedereen thuis blijft werken. In de loop van vorig jaar zagen we dat een toenemend aantal mensen weer naar kantoor ging of zelfs verplicht werd door de werkgever, met alle gevolgen van dien. Het is fijn dat ouders van jonge kinderen zich nu beter op hun werk kunnen focussen nu de basisscholen weer opengaan, maar het is belangrijk dat werkgevers nog steeds flexibiliteit betrachten aangezien de BSO voorlopig dicht blijft. Het blijft echter noodzaak dat men thuis blijft werken, anders spannen we het paard achter de wagen.”

 

Fiscale ruimte thuiswerken

Uit een brief die het kabinet gisteren publiceerde blijkt dat van de mensen die thuis kunnen werken een grote groep dat ook doet. Voor een aanzienlijk deel van de werkenden is dat geen optie: denk daarbij aan personeel in de zorg, veiligheid, laboratoriummedewerkers en kraanmachinisten. De SER heeft vorig jaar een handreiking opgesteld voor bedrijven om besmettingen op de werkvloer tegen te gaan. Het kabinet praat momenteel met de sociale partners over criteria om tot een coronaverlofregeling te komen en fiscale maatregelen rond thuiswerken en reiskosten. De VCP vindt dat er fiscaal meer ruimte moet komen voor werkkosten die samenhangen met thuiswerken.

 

Bron: VCP