Werk jij in de Offshore?

23/02/2021

Oprichting Trade Union Helicopter Safety Committee (TUHSC) en toekomstgesprekken met NOGEPA

Voor het eerst hebben vakbonden zich verenigd om de belangen te behartigen van iedereen die werkzaam is in de offshore, of daarin gelieerd werkt.

Het zijn zware tijden in de offshore sector, ook in Nederland. De sector, die bekend staat om zijn gevaarlijke werk en daarom om zijn vele veiligheidsregels, staat onder druk. De olie- en gasprijzen zijn laag en samen met de effecten van COVID-19 zorgen ze voor uitstel en zelfs het verdwijnen van werk uit Nederland. Helaas met het gevolg dat bedrijven alles op alles zetten om te bezuinigen. Wij zien dit terug in tenders op de laagste prijs met lagere eisen dan voorheen, lage bezettingen op verschillende onderdelen, minder vaak vliegen, enzovoorts.

 

Oprichting Trade Union Helicopter Safety Committee Nederland (TUHSC)

Deze situatie vraagt om aandacht omdat hierdoor ook de veiligheidsregels onder druk komen te staan. Daarom is, in navolging van de UK en Noorwegen, het TUHSC opgericht. Wij denken dat de oprichting van dit comité een goede manier is om inzicht te krijgen in de Nederlandse situatie en om (verwachte) onveilige situaties te voorkomen.

Vanuit de verschillende bedrijven zijn kaderleden van vakbonden aangesloten om dit comité leven in te blazen en ervoor te zorgen dat alle relevante informatie op tafel komt. Concreet zijn er (kader)leden aangesloten vanuit: NAM, Neptune, CHC, Onstream, Windoffshore, en vanuit de vakbonden: Het Zwarte Corps, VNV, FNV, NVLT, CNV, Unie, en Nautilus.

 

Gesprekken met Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA)

De veranderingen in de offshore gaan ook over verschuivingen naar andere werkgebieden en het verdwijnen van werk. De Nederlandse overheid heeft nog geen besluit heeft genomen over belastingvoordelen voor offshore of over verdere mogelijkheden tot exploratie en exploitatie, toch is het zeer waarschijnlijk dat het werk afneemt en verschuift.

Wij zijn als vakbonden in gesprek met NOGEPA om te kijken hoe wij voor perspectief kunnen zorgen voor werknemers die in de offshore willen blijven werken.

 

Informatie uit de praktijk, van jou!

Wij hebben wel een beeld van alles wat er speelt binnen de sector, maar volledig is dit nog niet.  Om dit beeld compleet te maken hebben we meer informatie uit de praktijk nodig, van jou!!

Werk je in de offshore en wil je meedenken, dan kun je ons helpen door onderstaande vragen te beantwoorden via aniekamp@hzc.nl.

  1. Waar maak jij je zorgen over?
  2. Waar zie je oplossingen?
  3. Zou je willen meehelpen door deelname aan het comité?
  4. Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen de offshore?

 

We zien jullie reacties graag tegemoet! Alvast bedankt!