Ruim helft openstaande vacatures moeilijk te vervullen, vooral problemen in bouw

24/01/2024

Ruim de helft van de openstaande vacatures was afgelopen jaar moeilijk te vervullen. Vooral in de bouw hadden bedrijven te maken met wervingsproblemen. Ook bij financiële instellingen waren vacatures iets vaker moeilijk vervulbaar dan in 2022.

Bedrijven verwachten niet dat het dit jaar makkelijker wordt om nieuwe werknemers aan te trekken, zo blijkt uit onderzoek van het UWV onder ruim vierduizend werkgevers.

Van de vacatures die de afgelopen twaalf maanden zijn ontstaan, was volgens werkgevers 53 procent moeilijk te vervullen. Een jaar eerder was dit nog 58 procent.

Deze daling sluit aan bij de iets afgenomen spanning op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is gedaald, terwijl het aantal werklozen is gestegen. Toch is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt en hebben veel werkgevers problemen met het werven van personeel.

 

Te weinig reacties op vacatures

Van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures meldt 86 procent dat ze te weinig reacties krijgen op vacatures. Bijna 60 procent geeft aan dat sollicitanten niet over de juiste vaardigheden beschikken.

Werkgevers in de bouw ervaren de meeste wervingsproblemen. Voor bijna twee derde van de vacatures (65 procent) in deze sector konden werkgevers moeilijk personeel vinden. De wervingsproblemen in de bouw zijn wel iets afgenomen. Een jaar eerder was nog 73 procent van de vacatures moeilijk te vervullen.

Bij financiële instellingen zijn de wervingsproblemen juist toegenomen. Zo'n 60 procent van de vacatures is moeilijk te vervullen. Een jaar eerder was dit nog 53 procent. Door digitalisering, automatisering en de inzet van kunstmatige intelligentie zijn naast financieel deskundigen ook steeds meer ICT'ers nodig.

 

Krapte arbeidsmarkt is al langer probleem

De krapte op de arbeidsmarkt is niet van vandaag. Al voor de coronacrisis was er sprake van een flink tekort aan personeel. Momenteel staan er ruim 380.000 vacatures open.

Randstad Nederland publiceerde eerder deze maand een lijst met de 45 kansrijkste beroepen van dit jaar. Daaruit blijkt dat onder meer boa's, krantenbezorgers, automonteurs en teeltmedewerkers zeer gewild zijn.

Een meerderheid van de werkgevers (61 procent) verwacht dat de wervingsproblemen dit jaar hetzelfde blijven. Een kwart verwacht zelfs dat het moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Slechts 15 procent van de werkgevers verwacht minder wervingsproblemen.

De krapte in een aantal sectoren houdt aan. Er is veel vraag naar nieuwe werknemers vanwege de vergrijzing, energietransitie en de toenemende digitalisering.

 

Bron: NU.nl