(Gevaarlijke) stof tot nadenken!

12/03/2024

De Bewust Veilig-dag 2024 komt steeds dichterbij! Al meer dan 650 bedrijven doen mee en besteden op 27 maart extra aandacht aan veilig en gezond werken. Hoe ze dat doen, bepalen ze zelf, maar in ieder geval staan de gevaren op het werk én mogelijke maatregelen centraal. Meer informatie daarover lees je ook dit jaar weer in de Bewust Veilig-krant. Deze is nú gratis te downloaden en zelf te printen via www.bewustveilig.com/krant/!

 

Acht veiligheidsonderwerpen

In de Bewust Veilig-krant komen dit jaar acht onderwerpen aan bod. Lezers krijgen praktische tips over bijvoorbeeld werken op hoogte of gevaarlijke stoffen. Maar ze lezen ook hoe je samen een zo veilig mogelijke werkomgeving creëert. Daarmee sluit de krant aan op het thema van dit jaar: veiligheid versterkt als je samenwerkt! Hieronder lichten we het onderwerp (Gevaarlijke) stof tot nadenken! nader uit. Je kunt deze pagina ook als Pdf downloaden onder Documenten.

 

Weet waarmee je werkt!

Welk beroep je ook uitoefent, de kans is groot dat je op de werklocatie met gevaarlijke stoffen te maken krijgt. Het is daarom belangrijk dat je altijd weet waarmee je werkt en wat de risico’s zijn. De pictogrammen op het etiket geven je hiervan een indicatie.

Maar weet jij eigenlijk precies welk pictogram welk gevaar uitbeeldt?

 

Kun je het vervangen?

De eerste stap bij bescherming tegen gevaar: kijk of je het gevaar in zijn geheel kan wegnemen. Bevat het product waarmee je moet werken gevaarlijke stoffen? Kijk dan eerst of er geen ander, veiliger product beschikbaar is! Vraag hiernaar bij je werkgever.

 

Waar vind ik antwoord op mijn veiligheidsvragen?

Voordat je aan het werk gaat, is het belangrijk dat je weet met wat voor soort product je gaat werken. Wat zijn de risico’s van het product? Hoe ga ik daar zo veilig mogelijk mee om?En wat moet ik doen als het misgaat? Je moet dus weten waar je deze informatie kan vinden. Bedrijven hebben bijvoorbeeld een werkplekinstructiekaart (WiK) of een app waarin je altijd dingen kunt opzoeken. Vraag dus of en hoe jouw werkgever deze informatie beschikbaar stelt, zodat je altijd zo veilig mogelijk aan de slag kunt!

 

Let extra op met jonge medewerkers

Werkt er een leerling mee op jouw werkplek? Dan wil je hem of haar zoveel mogelijk praktijkervaring laten opdoen. Maar let op! Een product kan gevaarlijke stoffen bevatten waarmee een jongere niet mag werken of alleen onder deskundig toezicht. Voor leermeesters zijn controlekaarten beschikbaar waarmee je dit kan checken.

 

Gevaarlijke stoffen die tijdens het werk vrijkomen

Moet je materiaal bewerken waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen (zagen, boren, schuren, slijpen van steenachtig materiaal, hout of oude verflagen)? Kijk dan of er een andere werkmethode is. Kun je bijvoorbeeld blokken knippen in plaats van zagen?

 

Puzzel!

Maak ook eens de puzzel die je op pagina 7 van de Bewust Veilig Krant vindt en verbind de juiste pictogrammen met de gevaren!

 

Lees meer op de website Bewust Veilig