Middelvinger maakt plaats voor geweld: wegwerker wil aandacht voor veiligheid

26/03/2024

Wegwerkers krijgen geregeld te maken met agressie door weggebruikers. Afgelopen week vonden twee incidenten plaats die verschrikkelijk konden aflopen. Wat weten we over agressie tegen wegwerkers? En wat moet eraan gedaan worden?

Het eerste incident deed zich donderdag voor: een wegwerker kreeg een glazen fles in zijn nek gegooid. Hij liep daarbij een zware hersenschudding en schaafwonden op. Twee dagen later racete een automobilist met 195 kilometer per uur langs wegwerkers bij knooppunt Galder (Noord-Brabant).

 

"Helaas horen wij het steeds vaker", zegt Chris van Veldhuizen tegen NU.nl. Hij is directeur bij Het Zwarte Corps, een bond voor mensen die werken aan infrastructuur. Ook wegwerker Rob Prins ziet dit. "We hebben vooral te maken met verbale agressie. Vroeger staken mensen hun middelvinger op. Nu word je van voor en achter uitgekafferd."

Tijdens het telefonische interview met Prins wordt de wegwerker onderbroken door iemand die een afgezet gebied oprijdt. Prins spreekt de autorijder aan en gelukkig loopt het niet uit de hand. "Dit is dagelijks werk. Hij had de omleiding niet gevolgd. Mensen moeten dit beter leren tijdens hun rijlessen, want zelfs lesauto's volgen de omleiding niet."

Van Veldhuizen: "Vooral bij werkzaamheden aan de weg horen wij vaker van misdragingen. Dit varieert van veel te hard rijden tot schelden en dreigen. Er wordt zelfs gegooid met voorwerpen."

Over cijfers kan de directeur van Het Zwarte Corps niets zeggen. "Dit soort incidenten worden helaas nog niet vastgelegd. Alleen officiële ongevallen worden gerapporteerd en bijgehouden. Daar kan dan ook actie op worden genomen. Met 'bijna'-ongevallen is dit nog niet zo." Daar wil Van Veldhuizen verandering in brengen.

 

'Mensen hebben korter lontje, niet alleen op de weg'

Hoe komt het toch dat weggebruikers zich steeds vaker lijken te misdragen? Van Veldhuizen: "Maatschappijbreed zien we dat alles snel en meteen moet. Daaraan is verbonden dat mensen een korter lontje hebben. Dat zie je niet alleen op de weg, maar ook in de supermarkt en in het voetbalstadion."

"De afgelopen twee incidenten waren de druppel die de emmer deed overlopen. We kregen ook brieven binnen van onze leden. Daarom hebben we besloten om vanuit Het Zwarte Corps een meldpunt te openen voor 'bijna'-ongevallen."

Die extra aandacht is goed, maar alleen roepen gaat volgens Van Veldhuizen niks veranderen. "Verkeersgebruikers kennen vaak de regels, maar het gaat meer om gedrag. Dat verander je niet zomaar. We zullen daarom meer moeten doen."

 

Wegwerker Prins: 'Waar een wil is, is een weg'

Volgens Van Veldhuizen wordt gekeken hoe 'bijna'-ongevallen voorkomen kunnen worden. "We willen dat wegen vaker helemaal afgesloten worden. Als je daar van tevoren goed over nadenkt, kan dat zonder dat weggebruikers daar veel last van hebben."

Prins sluit zich aan bij die aanpak. "Dat is het enige wat je kan doen. Ook al roept Rijkswaterstaat dat wegen niet zomaar afgesloten kunnen worden. Waar een wil is, is een weg en waar een weg is, moet gewerkt worden", zegt Prins met een knipoog. "Ja, het verkeer moet door, maar je moet eerst denken aan de veiligheid van de wegwerkers. Dat kost veel, maar een calamiteit kost nog meer."

Volgens Van Veldhuizen zorgt de agressie ervoor dat veel wegwerkers besluiten iets anders te gaan doen. "Kans op ongevallen en agressie zijn redenen voor wegwerkers om te stoppen. Daarom wordt nu ook aan de bel getrokken." Prins, die sinds eind jaren tachtig wegwerker is, piekert er niet over. "Ik heb daar nog niet één keer aan gedacht. Mijn werk is veel te mooi. Ik zit de hele dag op een grote machine en ik kom overal."

 

Reactie van Rijkswaterstaat

We hebben Rijkswaterstaat gevraagd om een reactie op de agressie tegen wegwerkers:

"Wegwerkers die vanuit derden (zoals aannemers) voor ons aan de weg werken, krijgen helaas te maken met agressie. Datzelfde geldt voor onze weginspecteurs. Wij veroordelen deze agressie sterk; deze mensen zetten zich vol overgave in voor de maatschappij en zijn dag en nacht in de weer om weggebruikers veilig te laten reizen. Agressiviteit is ontoelaatbaar."

"Rijkswaterstaat beheert 3.077 kilometer aan wegen en werkt met veel verschillende aannemers die op hun beurt met allerlei onderaannemers werken. Daarom is de informatie voor wat betreft agressie tegen wegwerkers versnipperd en hebben we geen cijfers."

 

Bron: Nu.nl

 

Lees ook het artikel van Hart van Nederland en bekijk de video waarin Chris van Veldhuizen  (HZC) wordt geïnterviewd over dit onderwerp.