Wat je moet weten over ontslag tijdens je proeftijd

28/03/2024

Je bent net begonnen aan een nieuwe baan. Wat zo leuk leek, blijkt toch niet zo goed te bevallen. Je wilt ergens anders aan de slag gaan. Maar mag je zomaar ontslag nemen? Of hoe zit het als je werkgever ineens aangeeft dat je de volgende dag niet meer terug hoeft te komen? We praten je bij.

 

Wanneer is een proeftijd rechtsgeldig?

Je hebt niet automatisch een proeftijd, je hebt alleen een proeftijd als dit schriftelijk is afgesproken in je contract. Dit mag alleen maar afgesproken worden als je een contract hebt van langer dan zes maanden.

Bij een contract van langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar, geldt een maximale proeftijd van één maand. Heb je een (tijdelijk) contract van langer dan twee jaar of zonder einddatum, dan mag er een proeftijd afgesproken worden van maximaal twee maanden. In je cao kan hiervan afgeweken worden. Neem contact op met de Servicedesk om te checken wat jouw proeftijd is.

 

Ontslag tijdens je proeftijd

Je hoopt er natuurlijk niet op, maar het kan gebeuren, je wordt ontslagen tijdens je proeftijd. Dan is het gelukkig meestal niet zo dat je gelijk zonder inkomen komt te zitten. In veel gevallen heb je wel recht op een WW-uitkering. Wat belangrijk is, is dat je niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Verwijtbare werkloosheid is onder andere als je op staande voet wordt ontslagen. Neem contact op met de Servicedesk als je wordt ontslagen (op staande voet).

Ontslag nemen tijdens je proeftijd

Is er in jouw contract een proeftijd afgesproken en val je nog binnen de termijn? Dan kun je zelf ook tijdens de proeftijd je baan opzeggen. Heb je al een andere baan? Dan is het geen probleem. Zorg wel dat je contract van tevoren in orde is gemaakt en getekend. Je contract kun je ook door de medewerkers van de Servicedesk laten controleren, zo weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Een ander verhaal is het als je je baan opzegt zonder dat je al een nieuwe baan hebt. Dan word je verwijtbaar werkloos en heb je geen recht op een WW-uitkering. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Verwijtbare werkloosheid

UWV kent geen WW-uitkering toe als je verwijtbaar werkloos bent geworden. Dit is bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Als je zelf ontslag neemt en geen andere baan hebt;
  • Als je ontslagen wordt op staande voet;
  • Als je een vast contract opgeeft voor een uitzendovereenkomst of een dienstverband van korter dan zes maanden.

Als je verwijtbaar werkloos bent geraakt, dan kun je in sommige gevallen nog wel recht hebben op een bijstandsuitkering. Maar hier zitten veel haken en ogen aan. Neem voor meer informatie contact op met de Servicedesk.

 

Contact HZC

Heb je vragen over ontslag nemen of krijgen tijdens je proeftijd? Dan kun je terecht bij de medewerkers van de Servicedesk! Zij kunnen je vragen beantwoorden. Neem contact op via 030 – 600 60 70 of servicedesk@hzc.nl.