Hoe is het pensioen voor je nabestaande(n) geregeld?

25/04/2024

Wat is er geregeld voor je nabestaanden als je komt te overlijden? Je denkt er liever niet aan, maar het is juist wel goed om hierbij stil te staan. Maar niet alleen stilstaan is belangrijk, ook uitzoeken of voor je nabestaanden alles goed is geregeld. Kortom: hoe zit het met je nabestaandenpensioen?  

 

Verschillen tussen de pensioenfondsen 

Elk pensioenfonds heeft zo z’n eigen nabestaandenpensioen, al hebben ze wel veel overeenkomsten. In elk geval is er pensioen voor je eventuele partner en minderjarige kinderen wanneer je komt te overlijden. Mits alles op de juiste manier is doorgegeven aan het pensioenfonds of pensioenverzekeraar. 

Wat het bedrag aan nabestaandenpensioen is, verschilt per pensioenfonds of pensioenverzekering. Wil je weten wat het bedrag aan nabestaandenpensioen voor jouw nabestaanden is? Neem contact op met de medewerkers van de Servicedesk, zij kunnen jou informeren over jouw specifieke situatie.  

 

Nieuwe situatie 

Er komt een verandering aan met ingang van de nieuwe pensioenwet. Er blijft natuurlijk recht op een nabestaandenpensioen, maar er verandert wel het een en ander. 

Als je overlijdt terwijl je in loondienst bent, dan heeft je partner recht op een nabestaandenpensioen. Dat is een vast percentage van je brutoloon. Word je onverhoopt werkloos? Dan blijf je nog 3 maanden nadat je dienstverband is gestopt verzekerd van een nabestaandenpensioen, daarna niet meer. 

Als je met pensioen gaat, ben je ook verzekerd van een nabestaandenpensioen. De hoogte van het nabestaandenpensioen is afhankelijk van hoeveel jaar je hebt gewerkt en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. 

 

Contact HZC 

Wil je aanvullende informatie over pensioen of nabestaandepensioen? Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen jou informeren. Dit kan telefonisch via: 030-6006070 of per mail via servicedesk@hzc.nl