Veel civiele constructies naderen einde levensduur

01/05/2024

HZC spreekt zorgen uit over veiligheid

Uit TNO-onderzoek blijkt dat veel civiele constructies (zoals bruggen, viaducten en sluizen) het einde van hun technische levensduur naderen. De publicatie daarover in Cobouw * laat zien dat nu in overheidsbegrotingen volstrekt onvoldoende onderhoudsbudget is opgenomen. HZC-directeur Chris van Veldhuizen spreekt zijn zorgen uit.

 

TNO schat de vernieuwingsopgave op € 2,5 tot € 4 miljard per jaar tot het eind van deze eeuw. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat civiele constructies en kunstwerken één op één vervangen worden en dat geen nieuwe functionele eisen worden gesteld bijvoorbeeld om een brug geschikt te maken voor zwaarder verkeer. De constructies variëren overigens sterk in omvang: van een duiker onder een landelijk weggetje tot de Zeelandbrug.

“Het goede nieuws is,” zo zegt Chris van Veldhuizen, “dat zelfs met de huidige infrastructuur onze leden tot het eind van deze eeuw volop werk hebben. Maar zorgelijk is dat uit de publicatie in Cobouw blijkt dat overheden (Rijkswaterstaat, Prorail, provincies, waterschappen, gemeenten) nu jaarlijks maar € 1,1 miljard investeren. Die investeringsopgave moet dus fors omhoog!”

De HZC-directeur vervolgt: “HZC hoort in de markt steeds vaker dat projecten vertraging oplopen. Naast geld wordt dan ook vaak genoemd dat er onvoldoende benodigde stikstofruimte is. TNO maakt duidelijk dat veel van deze infrastructuur aan het eind van zijn technische levensduur is.” Daar zit dan ook de zorg van Van Veldhuizen: “Einde technische levensduur betekent dat de veiligheid keihard in het gedrang komt. Het is dus hoogst noodzakelijk dat er een oplossing komt in het stikstofdossier. Een absolute prioriteit voor een nieuw kabinet!”

 

* Dit artikel uit Cobouw krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je een artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.