'Stakingen als kabinet geen werk maakt van permanente en verbeterde regeling zwaar werk'

02/05/2024

Vakbonden VCP , FNV en CNV en hebben minister Schouten (Pensioenen) vanmiddag een ultimatum gestuurd. Het ministerie moet snel met een permanente en verbeterde regeling komen voor mensen met zwaar werk zodat die eerder kunnen stoppen met werken. Iets waar HZC zich binnen VCP ook sterk voor maakt. Ondanks dat we altijd eerst het goede gesprek zoeken vindt HZC het belangrijk dat er nu echt een volgende stap gezet wordt, die desnoods met actie afgedwongen moet worden. Als het kabinet mensen met zwaar werk ‘in de kou’ laat staan komen vanaf 15 mei stakingen in beeld, stellen de bonden in het vandaag verzonden ultimatum. In december liepen gesprekken tussen de bonden en werkgeverskoepel VNO-NCW al op niets uit.

 

Structurele regeling was al afgesproken

Een structurele regeling was al afgesproken in het Pensioenakkoord uit 2019. Die regeling is broodnodig vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd. Ondanks pogingen van de bonden om hier met werkgevers en de minister afspraken over te maken, is er nog altijd geen invulling aan gegeven. De tijdelijke regeling loopt volgend jaar af en voldoet niet. Voor veel mensen is het bedrag dat ze krijgen als ze eerder stoppen te laag om er financieel van rond te komen waardoor ze geen gebruik van de regeling kunnen maken.

 

Geen luxe maar noodzaak

Piet Rietman, dagelijks bestuurder van de FNV “Voor die mensen moet een oplossing gevonden worden. Juist deze mensen hebben vaak banen die ons land draaiend houden. We proberen al maanden afspraken te maken met de minister over een permanente en verbeterde regeling, maar ze geeft niet thuis. Niet iedereen met zwaar werk kan door tot zijn 67ste. Ze moeten nu door tot ze erbij bij neervallen en in de ziektewet komen. De keuze tussen niet kunnen rondkomen of je kapotwerken is niet eerlijk. Iedereen moet gezond van zijn pensioen kunnen genieten.”

 

Dit zijn de mensen die ons land draaiende houden

Ook vakbond CNV is ontstemd, de nood is hoog ziet Jan-Pieter Daems: “Het aantal gezonde levensjaren neemt gewoon af als je fysiek zwaar werk doet of jarenlang nachtdiensten draait zoals in het openbaar vervoer, zorg, politiek en hulpdiensten. Cruciale beroepen. En als op tijd stoppen niet kan, wil straks niemand meer zo’n baan. Ze verdienen het om eerder te kunnen stoppen.” 45% van de werkenden redt het niet om tot de pensioenleeftijd door te werken. Doorwerken tot het 70e levensjaar acht 66% onmogelijk. 57% is van mening dat ze een zwaar beroep hebben, blijkt uit recent gepubliceerd CNV-onderzoek.

 

Definitie zwaar werk moet in cao komen

Naast een permanente en verbeterde regeling eisen de bonden ook dat werkgevers en werknemers samen mogen bepalen wat zwaar werk precies is. “Werkgevers en werknemers weten zelf het beste welke omstandigheden werk zwaar maken,” zegt Nic van Holstein van de Vakcentrale voor Professionals (VCP). “Daarom moet dat niet in Den Haag, maar in cao’s geregeld worden. Wij willen passende afspraken en een gerichte regeling waar mensen gebruik van kunnen maken wanneer het nodig is.”

 

Alleen maar voordelen

Volgens de bonden is de vrees voor een nieuwe onbetaalbare VUT-regeling in ieder geval onterecht en gaat een goede RVU zoals de regeling officieel heet zowel werkgevers als maatschappij eerder geld opleveren dan kosten. Zo is er minder uitval op het werk, kan voor de duurdere oudere werknemer een jonger iemand worden aangenomen en belanden gezonde 65+’ers niet in een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

 

Bron: VCP