Invoering Wet vereenvoudiging regelingen UWV

07/01/2013

Per 1 januari 2013 is de Wet vereenvoudiging regelingen UWV ingevoerd. De Wet vereenvoudiging regelingen UWV bestaat uit een aantal onderdelen. Een onderdeel van de wet waarmee een werkgever en werknemer te maken kunnen krijgen betreft de duur van de opzegtermijn bij ontslag.

 

Met ingang van 1 januari 2013 is de opzegtermijn voor ontslag via de kantonrechter en voor beëindiging met wederzijds goedvinden gelijk getrokken. Dit betekent dat als een werknemer via de kantonrechter wordt ontslagen er niet langer één maand wordt afgetrokken van de opzegtermijn die voor hem geldt. De WW-uitkering van de werknemer gaat daarom later in. Werkgever en werknemer moeten er dus rekening mee houden dat de ontslagvergoeding voldoende is om de periode tot het einde van de opzegtermijn te overbruggen. Pas na deze opzegtermijn begint namelijk de betaling door UWV. Indien het verzoek tot ontbinding van het dienstverband al voor 1 januari 2013 is ingediend bij de kantonrechter, dan geldt nog de oude regeling.
Voor het vaststellen van het recht op WW zal het UWV meer gebruik maken van de gegevens (gewerkte uren) die zijn aangeleverd in de loonaangifteketen. De werkgever zal dus minder worden benaderd voor aanvullende informatie over de dienstverbanden van (ex-)werknemers.

 

De in de wet opgenomen calamiteitenregeling is nog niet in werking getreden. Dit onderdeel kan rekenen op weerstand van werkgevers en werknemers in een aantal sectoren. In de toelichting bij het besluit van inwerkingtreding van de wet geeft de minister aan dat invoering per 1 oktober 2013 wordt beoogd.

 

Bron: www.uwv.nl