Ziek zijn zonder baan

24/09/2014

Ik ben werkloos en ziek geworden, wat nu?

In de vorige nieuwsbrief keken we naar de stappen die je moet nemen als je ziek wordt terwijl je voor een werkgever werkt. Word je echter ziek terwijl je geen baan hebt? Dan zit je in een lastige situatie. Het is immers een uitdaging een nieuwe baan te zoeken terwijl je ziek op bed ligt. Meld je daarom als je werkloos bent uiterlijk op de tweede ziektedag ziek bij het UWV. In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een Ziektewetuitkering. Hier zitten echter wel een aantal verplichtingen aan vast.

 

Meewerken aan onderzoeken

Eén van deze verplichtingen is dat je verplicht bent na ziektemelding iedere dag tot 18.00 uur thuis te blijven tot het moment dat een medewerker van het UWV je heeft gebeld, een medewerker je heeft bezocht of je een uitnodiging hebt gekregen om naar het spreekuur te komen. Ook moet je medewerking verlenen aan onderzoeken door het UWV. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd door een verzekeringsarts, arbeidsdeskundige van het UWV of een arts/specialist van buiten het UWV. Tot dit eerste contact met de UWV is het uiteraard wel toegestaan je eigen arts of fysiotherapeut te bezoeken of naar een sollicitatiegesprek te gaan.

 

Thuisblijven

Het UWV kan je los van bovenstaande regel daarnaast vragen de eerste twee weken thuis te blijven, omdat een medewerker bij je langskomt. Je bent in dit geval verplicht 's morgen tot 10.00 uur thuis te blijven en 's middag van 12.00 tot 14.30. Indien je op één van deze tijdstippen een afspraak met een (huis)arts of fysiotherapeut hebt of naar een sollicitatiegesprek moet dien je dit vooraf door te geven aan het UWV.

 

Geef door waar je verblijft

Om langs te kunnen komen moet het UWV altijd weten waar je verblijft, ook als je in het ziekenhuis ligt. Geef dit dus door! Zorg daarnaast voor een geldig legitimatiebewijs, dit identiteitsbewijs moet je kunnen tonen indien het UWV op bezoek komt.

 

Werk mee aan je eigen herstel

Tijdens je ziekte moet je er alles aan doen om zo snel mogelijk weer beter te worden. In de praktijk betekent dit dat je de adviezen die je van je (huis)arts krijgt moet opvolgen. Je bent dus verplicht mee te werken aan je eigen herstel.

 

De eerste 13 weken van ziekte

In de eerste 13 weken van ziekte gelden nog de verplichtingen van de WW-uitkering. Dit houdt in dat je verplicht bent om te solliciteren. Ook moet je de gemaakte afspraken met het UWV nakomen.

 

Vanaf 14 weken van ziekte

Ben je na 13 weken onverhoopt nog ziek? Dan heb je mogelijk recht op een Ziektewetuitkering. Dan gaan de verplichtingen van de Ziektewet gelden. Ook voor de Ziektewet geldt dat je wijzigingen binnen 48 uur moet doorgeven aan het UWV.

 

Zoek passend werk

Een Ziektewetuitkering is een tijdelijke uitkering. Het is dan ook de bedoeling dat je zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Kun je niet je eigen werkzaamheden verrichten? Dan is het wellicht wel mogelijk om naar passend werk te solliciteren. De arbeidsdeskundigen van het UWV bespreken met je wat voor jou passend werk is. Je bent verplicht dit werk te accepteren, ook als dit onder je niveau ligt. Daarnaast ben je verplicht je bij het UWV in te schrijven als werkzoekende

 

Toch werken

Heb je ondanks je ziekte toch betaald werk gevonden of werk je als vrijwilliger? Geef dit dan binnen 48 uur nadat dit bij jou bekend werd door aan het UWV. Dit kan namelijk consequenties hebben voor je uitkering.

 

Geef het door als je weer beter bent

Ben je weer beter? Communiceer dit altijd direct met het UWV, zodat deze de juiste stappen kan nemen. Je bent verplicht dit binnen 48 uur te doen.

 

Uitkering verliezen

Wie zich niet aan deze regels houdt kan tijdelijk minder of zelfs geen uitkering krijgen.

Tags