Meld je aan voor de Machinistenscholingsdagen 2015!

17/10/2014

Thema: Kennis = mijn veiligheid!

 

De 23ste Machinistenscholingdagen (MSD): Ook dit keer weer een afwisselend en leerzaam programma!

Op 22 en 23 januari 2015 vinden de jaarlijkse Machinistenscholingsdagen (MSD) plaats op het Bouw en Infrapark in Harderwijk. Deze dagen worden wederom georganiseerd door de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland, Vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC) en SOMA Bedrijfsopleidingen. Wij hebben, zoals u van ons gewend bent, een programma met binnen- én buitenacitviteiten. Op deze manier kunnen machinisten kennisnemen van de laatste technische ontwikkelingen op hun werkterrein, de omstandigheden herkennen als zij aan het werk zijn en ook aan hun eigen ontplooiing werken. Gelet op de ervaringen uit het verleden zullen circa 300 machinisten verdeeld over twee dagen een stukje bijscholing ontvangen.

 

Wat gaan we doen?

GPS geïntegreerd in de machine
Topcon en Komatsu zijn uitgenodigd om de nieuwste mogelijkheden op het gebied van positie bepalingen en aanverwante zaken te gaan tonen. Ontwikkelingen op het terrein van elektronica staan niet stil en het nieuwste van het nieuwste zal worden gedemonstreerd. Niet alleen het werk kan door GPS nauwkeuriger worden verricht, maar ook de verantwoording richting opdrachtgevers kan worden verbeterd. Als dit dan ook nog in een goede verhouding van productie en brandstofgebruik kan worden gerealiseerd dan is zowel het bedrijf als de machinist hierbij gebaat.

 

Wat stinkt het hier! En als ik niets ruik is het dan veilig?
Als ik aan het graven ben, ruikt het af toe vreemd. Wat zou toch in die grond zitten? Is dat gevaarlijk voor mijn gezondheid? Zit er misschien iets in de grond wat ik niet ruik? Welke maatregelen moeten we treffen? Zomaar een paar vragen waarop een antwoord moet komen om veilig en gezond te kunnen werken. Een aantal jaren geleden heeft Vincent Roest hierover een boeiende workshop verzorgd. De tijd staat echter niet stil en kennis zakt af en toe weg. Daarom zal Vincent ons wederom op aanschouwelijke wijze op basis van de laatste technologische ontwikkelingen informeren hoe wij met onze neuzen na kunnen gaan of en zo ja, welke stoffen er vrijkomen. Nog belangrijker: hoe dan te handelen.

 

Er gaat nogal wat veranderen!

Er zullen een groot aantal wijzigingen in het kader van de werkloosheidswet en de WIA (het gevolg op de ziektewet) op korte termijn van kracht worden. Wat zijn de consequenties hiervan voor de werknemers? Op welke wijze kunnen de mogelijk nadelige consequenties worden opgevangen door de werknemers zelf? Monique van Meerendonk, Rayonbestuurder bij HZC zal deze vragen gaan beantwoorden.

 

Rupsaandrijvingen

In onze sector worden ook machines gebruikt die door middel van rupsaandrijving zich voortbewegen. Waardoor kan slijtage worden voorkomen, hoe onderhoud ik de rupsbanden, hoe zet ik de rupsbanden op de juiste spanning, waardoor ik ook nog eens op mijn brandstofgebruik bespaar. Na een korte theoretische inleiding zal Frans Wijninga, docent bij SOMA Bedrijfsopleidingen buiten op het demonstratieterrein aangeven hoe een en ander kan worden herkend en op welke wijze dit verbeterd kan worden.

 

Sleufbekisting : veilig maar wanneer?

Wanneer passen we sleufbekisting toe en hoe gaat dit in zijn werk? Wat zijn de werkmethoden om deze te plaatsen en te verwijderen?

Voor de machinist is het van wezenlijk belang met welke omstandigheden hij tijdens het werk hij rekening dient te houden. Het graven van een sleuf is niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met de stabiliteit van de grond. Vooral wanneer er mensen in de sleuf moeten werken. Helaas zijn er al vele ongelukken gebeurd wanneer een grondwerker in de sleuf aan het werk was. De oorzaken van het instorten kan vele redenen hebben. In deze workshop zullen we in theorie en in de praktijk het plaatsen en werken in de sleuf met een sleufbekisting uiteenzetten. Dit is een vellige voorziening voor de grondwerker, maar ook voor de omgeving. Hoe gaat dat in het werk? Welke soorten bekistingen kunnen worden gebruikt in welke situaties, bijvoorbeeld bij het aanleggen van een riool in een smalle straat waar de huizen niet op palen staan gefundeerd. Welke maatregelen moeten worden getroffen als de grond gaat werken. Hoe kan dan vermeden worden dat er geen schades aan de gevels en gevaarlijke situaties ontstaan.

Krings International Benelux gaat hier een en ander over vertellen en laat u dan ook in de buitenlucht  zien hoe het wel veilig kan.

 

De Machinist vooruit!

De huidige maatschappij is continu in beweging. Er zijn geen beroepen te vinden waarbij je stil kan blijven staan, dus ook de machinisten niet. Zo wordt er ieder jaar op de MSD aandacht besteed aan actuele thema’s en nieuwe ontwikkelingen op hun vakgebied.

In de workshop “De Machinist vooruit!” zal Niek Verkade de deelnemers enthousiast maken om meer aandacht te besteden aan hun eigen vooruitgang. “Persoonlijke Ontwikkeling” wordt dit ook wel genoemd, het is niet alleen voor de jonge groep machinisten, het is goed voor iedereen! Door bewuster om te gaan met je ontwikkeling wordt het werk leuker, boek je meer resultaten en blijf je interessant voor werkgevers.

Moeilijk? Dat valt wel mee, in deze workshop krijgen de deelnemers praktische tools om hiermee aan de slag te gaan!

 

Piet van der Zouwen-prijsvraag

Voor de 13e keer zal de Piet van der Zouwen-prijsvraag worden gehouden. De machinisten krijgen een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. De juiste antwoorden worden gegeven tijdens de workshops. Door goed op te letten kunnen deze op het uit te reiken vragenformulier worden ingevuld. De Piet van de Zouwenprijs is vernoemd naar de voormalig rayonbestuurder en erelid van HZC en een van de initiatiefnemers van de Machinistenscholingsdagen. De winnaar van deze prijsvraag ontvangt uit handen van Piet van der Zouwen zelf een schaalmodel en komt met een interview en foto in De Machinist en op de website van respectievelijk Bouwend Nederland en SOMA bedrijfsopleidingen.

 

Aanmelden

Ook de organisatie van de Machinistenscholingsdagen gaat met zijn tijd mee. Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen kan alleen DIGITAAL via het internet via onderstaande link. Ook vragen over deze dagen kunnen via het internet en deze link worden gesteld.

 

De kosten voor deelname aan de MSD bedragen €205,- ex BTW. Op de MSD is de subsidieregeling art.62A van het Scholingsfonds voor werknemers in de bouw en infra van toepassing. Is het bedrijf waar u werkt lid van Bouwend Nederland dan heeft uw directie ook een e-mail over de Machinistenscholingsdagen ontvangen.

 

Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen kan via: http://www.somabedrijfsopleidingen.nl/msd.

Momenteel is aanmelden alleen nog mogelijk voor de scholingsdag op donderdag 22 januari!

 

Het dragen van veiligheidsschoenen is verplicht!

In tegenstelling tot vorig jaar letten we, gezien het thema, dit jaar extra goed op het dragen van veiligheidsschoenen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Bouwend Nederland, Vakgroep Grondwerk

Jolanda van Kooten

Tel. 079-3252119

E-mail: msd@bouwendnederland.nl