'Een op dertien zzp'ers ziet zichzelf als schijnzelfstandige'

12/12/2014

Een op de dertien zelfstandig ondernemers ziet zichzelf als een schijnzelfstandige. Dit zijn werknemers die gedwongen zijn ontslagen en vervolgens zijn ingehuurd als zzp'ers. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde enquête van de ZZP Barometer onder 1.172 zelfstandigen.

 

Van de respondenten die minder dan een jaar actief zijn, zegt bijna een vijfde vanwege een gedwongen ontslag aan de slag te zijn gegaan als zzp'er.

Hoe langer een zelfstandige actief is als ondernemer, hoe lager dit percentage is. Van de zzp'ers die langer dan vijf jaar actief zijn, heeft 4,1 procent hier mee te maken.

 

Aanpakken

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft in november de Beschikking Geen Loonbeslag (BGL) ingevoerd om de zogenoemde schijnzelfstandigheid aan te pakken. In de BGL staat dat opdrachtgevers geen loonheffingen hoeven te betalen over de inkomsten van ondernemers en neemt daarmee de plaats in van de verklaring arbeidsrelatie (VAR) die in 2015 verdwijnt. Een vijfde van de respondenten is er voorstander van dat de BGL wordt ingevoerd ten koste van de VAR. Onder de zpp'ers die zeggen slachtoffer te zijn van schijnzelfstandigheid is dat percentage twee keer zo hoog.

 

Eind oktober uitten regeldrukwaakhond Actal en werkgeversorganisatie VNO-NCW hier grote kritiek op. Actal vreest dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers en het de maatschappij helemaal niets oplevert. Volgens VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de Belastingdienst beter worden gehandhaafd.

 

Vooral in de branches kunst en cultuur (14,6 procent), onderwijs en opvoeding (14,3 procent) en marketing, communicatie en PR (13,2 procent) komt schijnzelfstandigheid vaak voor. In de branches bouw en installatie (2,5 procent), zakelijke dienstverlening (5 procent) en techniek (5,7 procent) liggen de percentages het laagst. 

 

Bron: NU.nl