"Ambachtelijk werk liegt niet"

04/03/2015

Centrum voor Ambachtseconomie van start in Den Haag

 

Tijdens een druk bezochte inspiratiemiddag voor en met vakmensen uit de Nederlandse ambachtseconomie, is gistermiddag het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) van start gegaan. “Het ambacht is springlevend en consumenten weten de sector weer te waarderen”, zei voorzitter Elrie Bakker-Derks. “Bovendien is er werk. De komende tien jaar hebben we een half miljoen vakmensen nodig. De sector verdient alleen daarom al een collectieve ondersteuningsorganisatie met kennis en ervaring over het ambacht. Daarom komt het CvAE met een online community voor ondernemers, brancheorganisaties, vakbonden en de politiek.” 

 

In de Caballerofabriek in Den Haag bood het CvAE zijn publiek een inspiratiemiddag aan met de barbiers Bertus & Leen van Schorem, goudsmid Paul de Haas uit Overloon en de ambachtelijke ijsmaakster Carlina de Lorenzo van Roberto Gelato uit Utrecht. Bertus van Schorem: “Ambachtelijk werk liegt niet. Je ziet als klant precies wat een vakman doet. Ons werk biedt een beleving en daar willen mensen onderdeel van uitmaken. Het is voor ons leuk om te doen en we verdienen we er knaken mee. Mooi toch?”

 

Trendwatcher Adjiedj Bakas toonde zich enthousiast over de toekomst van het ambacht: “Straks is er zoveel werk in het ambacht. ROC’s moeten administratieve opleidingen sluiten en ambachtelijke opleidingen opstarten. Dat biedt veel meer perspectief. Een vakman als loodgieter verdient tegenwoordig meer dan een beginnende advocaat. Ouders moeten hun kind een vak laten kiezen.” Ondernemers kregen van de trendwatcher advies:  “Het ambacht komt van ver, maar laat zich kennen als doorzetter. Investeer in sociale media, ICT en marketing en biedt het publiek beleving. Als je dan ook nog samenwerkt met elkaar en met ondernemers buiten de ambachtseconomie, gaat het veel geld opleveren.”

 

Meer informatie over het Centrum voor Ambachtseconomie is te vinden op www.cvae.nl

 

Werkgelegenheid

Vrijdag presenteerde het CvAE nieuwe cijfers over de Nederlandse ambachtseconomie. De werkgelegenheid daalde tussen 2008 en 2013 weliswaar met 4,5%, door groei en uitstroom is er tot 2025 behoefte aan 485.000 nieuwe vakmensen. 420.000 ambachtelijke ondernemingen bieden op dit moment werk aan 815.636 mensen, 10% van de werkzame beroepsbevolking. 84% daarvan betreft een bedrijf met 1 werkzaam persoon. De totale omzet van de Nederlandse ambachtseconomie omvat in 2013 € 165 miljard waarbij de sector ruim € 60 miljard bijdraagt aan het Bruto Binnenlands Product (BBP).