Vakantiekrachten veilig aan het werk

11/07/2017

Met de zomermaanden voor de deur neemt de vraag naar vakantiekrachten en uitzendkrachten toe. Voor veel jongeren is hun vakantiebaan de eerste kennismaking met het bedrijfsleven. Goede voorlichting over veilig en gezond werken is dus onontbeerlijk. Vakantiekrachten die goed zijn voorgelicht en ingewerkt, kunnen onveilige situaties op het werk beter overzien. Dit stimuleert veilig gedrag op de werkvloer, draagt bij aan meer productiviteit en helpt de kans op ongevallen verminderen.

 

Inlenende partij moet verantwoordelijkheid nemen

Om te beginnen moet de inlenende partij zijn verantwoordelijkheid nemen. Die moet zorgen voor goede opvang en begeleiding van vakantiekrachten op hun nieuwe werkplek. Er gelden voor 15 tot 18-jarigen specifieke regels op het gebied van veilig en gezond werken. Ook gelden voor jongeren andere arbeidstijden. De Arbeidstijdenwet raakt nauw aan arbeidsomstandigheden. Ee werkgever die zich er niet aan houdt loopt het risico op een veroordeling wegens schending van de zorgplicht – ex artikel 7:658BW. In de Arbeidstijdenwet staan bijvoorbeeld ook regels over pauzetijden.

 

Jouw Werk Jouw Veiligheid: test voor vakantiekrachten

Maar vakantiekrachten kunnen zelf ook iets doen: de test ‘Jouw Werk Jouw Veiligheid’ maken. Deze test laat concrete voorbeelden van werksituaties zien in vijf verschillende sectoren: bouw, horeca, industrie, land- en tuinbouw en transport & logistiek. De test is een eenvoudige en beeldende manier om vakantiekrachten te wijzen op de risico’s in hun specifieke vakgebied. Het zet aan tot nadenken over de (on)veiligheid van verschillende praktijksituaties. En dat vergroot de bewustwording. De Rijksoverheid heeft alle informatie over jongeren en werken bij elkaar gezet op één pagina. Op die manier gaan ze goed voorbereid aan het werk.

 

Bron: Arbo-online