Nieuwe spoorbrug Utrecht ligt op zijn plek

19/11/2017

Na urenlange vertraging is vanavond in Utrecht de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd. De spectaculaire operatie begon vrijdag en trok het hele weekeinde veel bekijks.

De brug had vanochtend al op zijn plek moeten liggen, maar er was een tegenvaller. De waterstand was te laag waardoor de brug niet goed op een drijvend ondersteuningsplatform kon steunen. Rijkswaterstaat zette de sluizen bij Wijk bij Duurstede open zodat er meer water het kanaal instroomde.

Het platform moest precies op 9 meter hoogte liggen. Alleen zo kon de nieuwe brug kaarsrecht tussen de twee bestaande bruggen worden 'geparkeerd'. Een enorm precisiewerk. Theo de Lange, woordvoerder van Rijkswaterstaat, vertelde eerder vandaag: ,,Het gaat uiteraard om een enorme bak met water die ongeveer twintig kilometer verderop voor een stijging van zo’n tien centimeter moet zorgen. Dit kan vrij snel gaan. Ik verwacht dat dit enkele uren zal duren.’’ 

Aan het einde van de middag kwam de ruim 3000 ton wegende nieuwe stalen spoorbrug in beweging. Vanaf daar werd hij van het platform op de kant gezet.

De uitloop van de werkzaamheden had gevolgen voor het scheepvaartverkeer. Dat lag de hele dag stil. Ook reden er dit weekeinde geen treinen tussen Utrecht en Woerden.

De spectaculaire operatie trok veel bekijks. Ondanks de regen konden Edwin Warnars en Marije Driedonks het vanochtend niet laten om te komen kijken. Ze wonen in de naastgelegen wijk Oog in Al. ,,We zagen de brug al een tijd lang liggen vanuit ons raam en hadden eerder al vanaf de straat gekeken’’, vertelt Edwin. ,,Vanaf hierboven is het wel een stuk beter te zien. Echt indrukwekkend’’, vult Driedonks aan.

Door de vertraging kon het werk niet in het weekeinde worden afgerond. Waarschijnlijk wordt het werk in de nacht van maandag op dinsdag verder afgemaakt, maar dit levert geen hinder op voor de treinenloop of scheepvaartverkeer, aldus ProRail. Naar verwachting rijdt volgend jaar april de eerste trein over de brug.

 

Bekijk ook het filmpje van de plaatsing van de spoorbrug.

 

Bron: AD