Bevriezen van het groot rijbewijs (C)

18/12/2017

Stel, u heeft een rijbewijs met daarop uw C en/of D, echter vanwege uw huidige werkzaamheden heeft u geen belang bij het verlengen van deze categorieën, maar u wilt wel de optie openhouden om op een later moment deze categorieën te laten vernieuwen met een op dat latere moment geldende medische keuring, dan is onderstaande informatie voor u van belang:

 

Verplichte keuring bij vernieuwen Nederlands rijbewijs

In een aantal gevallen is een aanvullende medische keuring noodzakelijk om een VvG (verklaring van geschiktheid) te kunnen krijgen. Deze gevallen zijn hieronder uitgelegd:

 

  • U heeft rijbewijs C en/of D. Dan moet u bij iedere verlenging van uw rijbewijs een medische keuring ondergaan. De keuring moet worden gedaan door een ARBO arts. Als u geen keuring wilt ondergaan, dan kunt u tijdelijk afstand doen van de categorieën C en/of D. Dat betekent dat u tijdelijk niet meer in het bezit bent van deze categorieën. U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan, waarbij u aangeeft dat u de categorieën C en/of D tijdelijk in de wacht wilt zetten. Een keuring is dan niet nodig. Bij verlenging of  vernieuwing van uw rijbewijs komen dan alleen de lichtere categorieën op uw rijbewijs te staan. Op het moment dat u weer gebruik wilt maken van de zware categorieën moet u alsnog de keuring ondergaan. Daarna moet u een nieuw rijbewijs aanvragen, zodat de zware categorieën weer worden bijgeschreven.
  • U bent 75 jaar of ouder. Dan moet u gekeurd worden om uw rijbewijs te kunnen verlengen. De keuring kan plaatsvinden bij een huisarts.
  • U bent 70 jaar of ouder.
  • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag, moet u gekeurd worden. De keuring kan plaatsvinden bij een huisarts. Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
  • U heeft een medische beperking. Voor meer informatie over medische beperkingen kunt u kijken op de website van het CBR. Dan krijgt u een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur. Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u een keuring bij een huisarts ondergaan.

 

Bron: RDW