Breek regeerakkoord open: loondispensatie van tafel

21/06/2018

HZC blij met actie vakcentrales

 

Breek het regeerakkoord open en haal het loondispensatieplan van tafel. Met die boodschap schoven zeven maatschappelijke organisaties vanochtend aan bij staatssecretaris Van Ark (SZW) voor een overleg. De staatssecretaris wil meer mensen met een beperking aan het werk helpen, maar loondispensatie lost het probleem volgens de organisaties niet op.

 

Achterstand

De VCP, FNV, CNV, LCR, Wij Staan Op!, Cedris en Ieder(in) delen de zorg van de staatssecretaris over het veel te grote aantal mensen met een arbeidsbeperking zonder werk. De loondispensatiemaatregel lost dit urgente probleem echter niet op, maar zet mensen met een beperking verder op achterstand. Het plan is bovendien in strijd met het VN-verdrag Handicap.

 

Kabinetsplan leidt niet tot meer werk

Loondispensatie heeft negatieve gevolgen voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij krijgen betaald onder het wettelijk minimumloon en zijn voor aanvulling van hun inkomen afhankelijk van een uitkering, met de bijbehorende bureaucratische lasten. Daarnaast bouwen ze geen pensioen en werknemersverzekeringen op. Het CPB berekende bovendien dat loondispensatie niet tot extra banen leidt. Het kabinetsplan stuit op veel maatschappelijke weerstand. Zo werd een petitie van Wij Staan Op! tegen de maatregel bijna 90.000 keer getekend.

 

Geen onderscheid tussen werknemers

De zeven organisaties denken graag met de staatssecretaris mee over echte oplossingen die zorgen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Dat betekent volwaardig werknemerschap, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers met en zonder beperking. Een nieuw overleg heeft alleen zin als het huidige loondispensatieplan van tafel is. Daarvoor zal het regeerakkoord moeten worden opengebroken.

 

HZC blij met actie vakcentrales

Vakvereniging Het Zwarte Corps juicht de stap van de vakcentrales naar de staatssecretaris toe. Voorzitter René van der Steen: “Het gaat niet aan om juist deze groep kwetsbare mensen te belasten met het invullen van ingewikkelde formulieren om aan een normaal inkomen te kunnen komen”.