Personeelstekorten bij loonwerkers, hoveniers en boomverzorgers

26/06/2018

De krapte op de arbeidsmarkt is nog niet zo groot als 10 jaar geleden, maar neemt wel snel toe. Eén op de vijf werkgevers ervaart inmiddels productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. In sommige branches heeft zelfs meer dan één op de drie werkgevers te maken met een tekort aan personeel. In de agrarische en groene beroepen ziet het UWV onder andere moeilijk vervulbare vacatures voor tractorchauffeurs, loonwerkers, landbouwmachinisten, hoveniers, boomverzorgers en medewerkers voor boomkwekerijen.

Doordat er tekorten zijn aan technische vakmensen op mbo - niveau , ook bij bouwbedrijven in het grondverzet, neemt de concurrentie om technisch personeel toe. Dit betekent dat het voor loonbedrijven lastiger is om aan personeel te komen. Ook in de groen - en cultuurtechniek is grote behoefte aan medewerkers die mobiele machines kunnen bedienen. Naast een inhaalslag in infrastructurele projecten gaat het bijvoorbeeld ook om maatregelen om groen in te zetten tegen effecten van klimaatverandering. Dat leidt tot extra werk op het gebied van grondverzet, bodembewerking, aanleg en onderhoud van sloten, oevers, waterpartijen of sportterreinen.

Door de gunstige economie stijgt ook de vraag naar hovenierswerk. De oplevering van nieuwbouwwoningen zorgt doorgaans voor extra opdrachten voor hoveniers. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de rol van het groen in steden om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Samen zorgt dit voor extra vraag naar vakbekwame hoveniers, met name op mbo - niveau 3 en 4 . Deze ontwikkelingen zorgen voor een toename van personeelstekorten. Het eerste half jaar van 2018 ervaart circa 30% van de ondernemers in de hoveniers - en groenvoorzieningsbranche een personeelstekort.

Op zoek naar personeel of een baan in de groene ruimte? Zie voor actuele vacatures in de groene ruimte, het landelijk gebied en de groenvoorziening de GroeneRuimte Vacaturebank.

bron: UWV / Groene Ruimte